Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Slota: Doplatiť by sa malo všetkým majiteľom pozemkov

Ján Slota
Ján Slota

ŽILINA - Podľa primátora Žiliny Jána Slotu by sa malo majiteľom pozemkov pre výstavbu automobilky Hyundai/Kia v lokalite pri Žiline, ktorí predali pôdu za súdnoznalecký posudok, doplatiť do sumy 350 Sk za meter štvorcový.

Rekompenzovalo by sa to vykúpením pozemkov pod infraštruktúru. "Celý projekt vo výkupe pozemkov by sa predražil len o 24 mil. Sk, čo je pri miliardovej čiastke úplná smietka a všetci by sme boli spokojní", dodal. Podľa Slotu by sa malo 350 Sk zaplatiť všetkým, s tým, že by sa majitelia pôdy zaviazali, že pozemky pod infraštruktúru predajú za súdnoznaleckú cenu 164 Sk za meter štvorcový.

Podľa neho zmluva, ktorá bola predtým podpísaná, má klauzulu, ktorá dovoľuje upravovať tieto zmluvy dodatkami. Ide približne o 30% z tých, ktorí predali pozemky pre výstavbu automobilky za súdnoznalecký posudok 136 Sk za meter štvorcový a sú vlastníkmi pôdy aj pod infraštruktúru. Žiadajú podľa Slotu už teraz rekompenzáciu a niektorí aj 400 Sk za meter štvorcový. Ako ďalej pripomenul žilinský primátor, pod infraštruktúru sa zatiaľ nevykúpil ani meter štvorcový.

Malo by sa teda podľa neho spravodlivo zaplatiť všetkým rovnako. "Nie tým, ktorí vydierali štát, dať viac, a tých poctivých takto ukrátiť, dá sa povedať diskriminovať", doplnil. Problém je podľa neho v tom, že by to bolo na prospech Slovenskej republike.

"Myslím si, že pánu ministrovi Simonovi a jemu blízkym ľuďom nevyhovuje, aby to bolo v prospech Slovenska“, konštatoval. Ako ďalej informoval, stovky majiteľov pozemkov, ktorí ich predali v prvej vlne za 136 Sk, už boli u právnikov Žilina Investu a trhali pred nimi predbežne podpísané zmluvy o výkupe pozemkov pod infraštruktúru.

"Nesúhlasia so súdnoznaleckým vykúpením, čiže my sa dostávame zase do bodu nula ako predtým", doplnil Slota. So Slotovým návrhom súhlasí aj Jozef Ďugel z Nededze, ktorí tiež predal svoje pozemky v prvej vlne. V Nededzi vzniká petičný výbor za doplatenie sumy do 350 Sk za meter štvorcový ukráteným vlastníkom pôdy, ktorí predali svoje pozemky za 136 Sk. Občania sa v Nededzi pridávajú k petícii spontánne. V dedine je podľa neho cítiť napätie. "Ak nebudú chcieť doplatiť do 350 Sk, tak my nebudeme chcieť predať pozemky pod infraštruktúru", dodal. Pod infraštruktúru je potrebných približne 170 hektárov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu