Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Rusko verí, že v stredu sa vyrieši problém s pozemkami pre Kia

Minister hospodárstva Pavol Rusko
Minister hospodárstva Pavol Rusko

BRATISLAVA - Minister hospodárstva Pavol Rusko by mal v stredu na rokovanie vlády predložiť materiál, ktorý by mal vyriešiť problémy s nevykúpenými pozemkami pre automobilku Hyundai/Kia.

"Veríme, že materiál, s ktorým minister na rokovanie vlády príde, bude prijateľný pre celý kabinet. Minister verí, že v stredu sa konečne vyrieši problém s nevykúpenými pozemkami," povedal pre agentúru SITA hovorca ministerstva hospodárstva (MH) Maroš Havran.

Havran však nechcel bližšie špecifikovať obsah materiálu, ktorý minister predloží na rokovanie. "Minister nechce medializovať materiál skôr, ako sa s ním oboznámia kolegovia z vlády," dodal Havran. Ako uviedol P. Rusko po minulotýždňovom rokovaní vlády, materiál by mal obsahovať uznesenie, ktorým by vláda uložila ministrovi pôdohospodárstva Zsoltovi Simonovi rokovať o zámenných zmluvách. Simon totiž nesúhlasí s výmenou pozemkov a presadzuje vyplatenie požadovanej sumy vlastníkmi pôdy, čo je 350 Sk za meter štvorcový.

V nadväznosti na problém s nevykúpenými pozemkami schválila vláda minulý týždeň na návrh ministra spravodlivosti Daniela Lipšica analýzu možnosti úpravy vyvlastňovacieho konania pri významných investíciách. Pri významných investíciách a výstavbe diaľnic by malo prejsť vyvlastňovacie konanie zo samosprávy na štátnu správu, čiže na krajské stavebné úrady. Podľa ministra Ruska však z časových dôvodov toto opatrenie nevyrieši problém s nevykúpenými pozemkami pre Hyundai/Kia. Ministrovi Lipšicovi sa však možnosť výmeny pozemkov nepozdáva.

Pre automobilku Hyundai/Kia do konca januára vykúpili spoločnosti GovInvest I a II približne 174 z potrebných 230 hektárov pozemkov, na ktorých má fabrika stáť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu