Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Štát ustúpil! Za KIA-pozemky zaplatí 180 miliónov korún

BRATISLAVA - Majitelia pozemkov pod automobilku KIA, ktorí takmer rok odolávali tlakom kvôli ich predaju, svoj boj vyhrali. Nakoniec predsa len dostanú požadovanú sumu 350 Sk za štvorcový meter. Rozhodla o tom včera vláda, ktorá musela, najmä pre časovú tieseň, majiteľom ustúpiť. Štát teda vyvlastňovať nebude. Naopak, za pozemky zaplatí 180 miliónov korún.

Všetko sa bude diať na základe schváleného návrhu, ktorý vláde predložil minister pôdohospodárstva Simon. Vyplýva z neho, že pozemky potrebné na výstavbu automobilky sa budú prevádzať do vlastníctva štátu prostredníctvom Slovenského pozemkového fondu (SPF) za požadovanú sumu 350 Sk za štvorcový meter.

"Je to najlepšie z najhorších možných riešení," skonštatoval Simon. Na vykúpenie pozemkov je potrebných asi 180 miliónov korún, z toho sto miliónov vykryje SPF a 80 miliónov ministerstvo hospodárstva. Jeho šéf Rusko očakáva, že sa celý proces ukončí do mesiaca.

Hlavu o stenu si však môžu biť tí majitelia pozemkov, ktorí ich predali za pôvodne určenú sumu 142 Sk za štvorcový meter. Viac peňazí už totiž nedostanú. Ako uviedol minister spravodlivosti Lipšic, nikto z vlády riešenie tejto situácie nenavrhol a podľa neho by to nebolo ani možné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu