Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Jadrový odpad sa bude možno ukladať aj na Slovensku

BRATISLAVA - Vyhorené jadrové palivo z atómových elektrární sa v budúcnosti možno nebude vyvážať za hranice, ale ukladať na Slovensku. Novinárom to včera povedal minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek.

Vznik nebezpečného rádioaktívneho odpadu je jednou z najväčších výhrad voči stavbe nových jadrových elektrární zo strany ekologických aktivistov. Kabinet Roberta Fica však považuje rozvoj atómovej energie za nevyhnutný pre výrobu energie.

Vybudovanie úložiska pre jadrový odpad by si vyžiadalo podľa Jahnátka takmer 90 miliárd korún (takmer tri miliardy eur). Na vyvážanie odpadu z existujúcich reaktorov by však bolo spolu potrebných asi 112 miliárd korún (3,7 miliardy eur), poznamenal minister počas dnešného zasadnutia Jadrového fóra. Slovenskí odborníci podľa neho vytypovali ako vhodné miesta na uloženie vyhoreného paliva päť oblastí.

"K vybudovaniu úložiska zaujme stanovisko aj Európska komisia," dodal Jahnátek. Únia sa podľa bude musieť rozhodnúť, či sa bude odpad ukladať v každom štáte, kde sú jadrové elektrárne, alebo sa vybudujú spoločné úložiská.

Nad budovaním úložiska uvažuje aj Česko, povedal dnes český minister priemyslu a obchodu Martin Říman. Zatiaľ však podľa neho takéto úvahy narážali na odpor samospráv. Preto česká vláda uvažuje, že by na ukladanie odpadu využila pozemky vo vlastníctve armády.

Vznik rádioaktívneho odpadu a hrozba výbuchu sú najväčšie nevýhody jadrových elektrární, tvrdia dlhodobo ekologickí aktivisti, napríklad Greenpeace. Miliardové investície do atómových reaktorov navyše podľa nich len minimálne znížia tvorbu škodlivých látok, ktoré vznikajú pri iných formách výroby energie. Ministri Slovenska a Česka obhajovali zámer stavať nové jadrové elektrárne aj snahou znižovať tvorbu emisií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu