Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nová práca: Zapadnite do kolektívu

Prvé dni v práci sa nebojte najmä veľa pýtať.
Prvé dni v práci sa nebojte najmä veľa pýtať.

Nástup do nového zamestnania zdvihne adrenalín nielen absolventovi, ale aj ostrieľanému človeku s praxou. Podľa toho, ako zapôsobíte v prvý deň, vás totiž budú kolegovia i šéf posudzovať behom ďalších týždňov a mesiacov. Nový Čas má pre vás zopár rád, ako sa na novom mieste dobre uviesť.

1. Nebojte sa pýtať

Počítajte s tým, že prvé dni sa budete musieť zorientovať v pracovných úlohách. Šéf vám pridelí tzv. patróna, na ktorého sa môžete obracať s problémami. Nebehajte za ním s každou maličkosťou. Otázky si spíšte a vyriešte naraz.

2. Získajte si priazeň kolegov

Počítajte s tým, že kolegovia vás nemusia vítať s otvorenou náručou. So všetkými sa zoznámte a snažte si zapamätať všetky mená. Správajte sa priateľsky a otvorene. V prvé dni im však nevešajte na hlavu rodinné problémy.

3. Netvárte sa ako majster sveta

Spočiatku sa príliš nepresadzujte, ale ani nebuďte pasívni. V prvom prípade by ste mohli vyzerať ako chválenkár, v tom druhom by vás zas nemuseli zaregistrovať. Vyhnite sa výrazom ako „my sme to robili inak,“ a pod.

4. Vyhnite sa klebetám a ohováraniu

Nezapájajte sa do rozhovorov, v ktorých sa ohovára. Priazeň nikoho si tým nezískate a mohlo by sa to obrátiť proti vám. Skôr sledujte svojich kolegov a všímajte si, kto s kým hovorí, kto koho rešpektuje, kto ostatným radí a pod.

5. Trpezlivosť sa vypláca

V prvých dňoch stavte na trpezlivé pozorovanie. Každá firma má svoje pravidlá. Niektoré z nich môžu byť dané písomne, iné sú nepísané. Môže medzi ne patriť napríklad štýl konania s obchodnými partnermi, štýl obliekania...

6. Zapôsobte na nadriadených

Podľa toho, ako si budete plniť svoje úlohy hneď od začiatku, vás budú nadriadení hodnotiť ešte dlho. Musíte im preto dokázať, že viete včas a dobre plniť uložené úlohy. Ak neodmietnete ani ťažšie úlohy, získate tak uznanie šéfa.

7. Nevzádvajte sa predčasne

I keď sa vám zdá, že v bývalom zamestnaní bolo lepšie, nehádžte hneď flintu do žita. Personalisti uvádzajú, že priemerný čas, než sa zamestnanec zžije s novou prácou, je tri mesiace, teda vlastne skúšobná lehota.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu