Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Quentin Tarantino a OSEM HROZNÝCH prichádza na plátna slovenských kín

Zobraziť galériu (14)
(Zdroj: PR)

Nový film Quentina Tarantina OSEM HROZNÝCH je príbeh o ľuďoch, o ich povahe, o ich správaní v extrémnych situáciách a o ich vzťahoch, dôvere a zrade. Všetky tieto elementy sú úhľadne zabalené do podoby zimného westernu, ktorí divákov určite zaujme a pobaví, lebo odhaľuje veľa o nás samých.

Už na aprílovej čítačke Tarantino niekoľkokrát spomenul svoj zámer natočiť film vo veľkolepom 70 mm formáte Ultra Panavision 70. Iba tento formát dokáže dodať obrazu tú správnu intenzitu a hĺbku v interiéroch. Diváci sú bližšie k postavám, dostanú sa až do ich intímnej zóny. Osem hercov v jednej miestnosti je takmer stále v zábere, divák ich má všetkých pod dohľadom v každom okamihu. Šírka obrazu pôsobí takmer klaustrofobicky, nakoľko stále vidno steny. Publikum má bližšie k dianiu na plátne, čo pridáva na intenzite aj hereckým výkonom.

“Keď to ľudia uvidia, už sa nebudú pýatť, prečo som sa trápil so 70-kou,’” hovorí Tarantino. “Nádherný, intímny a dokonalý živý sú odpoveďou.” Minulý rok sa Tarantino spojil s niekoľkými štúdiami a režisérmi Christophom Nolanom a J.J.Abramsom,a by podporili Kodak v jeho snahe produkovať ďalej klasické filmové kópie. Na oplátku Kodak poskytol relevantnú podporu, aby film OSEM HROZNÝCH mohol vzniknúť.

Americká premiéra filmu je 25. Decembra, premiéru bude sprevádzať veľkolepá roadshow, presne tak, ako sa to robilo v minulosti pri veľkých produkciách. “Tieto akcie robili filmy výnimočnými. Nebolo to len o tom, že film sa zahral vo vašom kine – bola to obrovská show, sprevádzaná živým orchestrom, ktorý hral filmovú hudbu. Bola to udalosť,“ hovorí Quentin Tarantino.

Kvôli hudbe k ÔSMIM HROZNÝM cestoval režisér do Ríma za legendou Eniom Morriconem. Nanešťastie bol príliš zaneprázdnený kvôli inému projektu, ale poznamenal, že po prečítaní scenára dostal inšpiráciu na ústredný motív.

Prvá klapka padla 7. januára 2015 – za účasti hereckých hviezd, z ktorých mnohí už mali česť s Tarantinom spolupracovať - Samuel L. Jackson (PULP FICTION, KILL BILL, DJANGO UNCHAINED) Kurt Russell (DEATH PROOF), Walton Goggins (DJANGO UNCHAINED), Michael Madsen (RESERVOIR DOGS, KILL BILL), Bruce Dern (DJANGO UNCHAINED), Tim Roth (RESERVOIR DOGS, PULP FICTION), James Parks (KILL BILL, DJANGO UNCHAINED), Zoë Bell (DEATH PROOF, DJANGO UNCHAINED). Z ôsmich hlavných predstaviteľov (Jackson, Russell, Leigh, Goggins, Madsen, Roth, Bichir, Dern) iba Jennifer Jason Leigh a Demian Bichir predtým s Tarantinom nerobili.

“Máte osem rôznych ľudí, ktorí sú nebezpeční každý svojím spôsobom a zároveň majú dôvody nenávidieť tých ostatných. Pre divákom to bude zaujímavá hra – zisťovať dôvody,” hovorí Samuel L. Jackson.

Tarantino tesne pred natáčaním urobil malú úpravu v scenári, ktorá si vyžadovala, aby Jennifer Jason Leigh hrala na gitare a spievala pesničku. Herečka, ktorá nikdy predtým na gitare nehrala, si hru na hudobný nástroj rýchlo osvojila. Keď práve netočila, všetok čas venovala skúšaniu. „Zamilovala som sa do toho," spomína. “Je nejaká sila, ktorá vás núti naučiť sa hrať na novom nástroji. Mala som skvelého učiteľa s klasickým hudobný vzdelaním, čo mi dosť pomohlo.“

Príbeh OSEM HROZNÝCH je o klamároch a klamstvách. Je o ľuďoch, ktorí sa chcú vyrovnať so životom, ale nejde im to. Tiež je o spoločnosti a psychologických hraniciach, ktoré ľudí navzájom rozdeľujú. O priateľstve a zrade. Veľa tém, na ktoré je nasadený kovbojský klobúk.

Jednu z najzložitejších úloh mala Zoë Bell. Jej postava Six Horse Judy totiž drží na uzde 6 koní, ktorí ťahajú dostavník. Ako sama hovorí- bola to najťažšia vec, ktorú sa počas svojej kariéry musela naučiť. “Nekomunikujete s jedným zvieraťom, ale so šiestimi. Oni nehovoria ľudskou rečou a ja zase,napriek mojej úpornej snahe, nerozumiem tej konskej.”

Hollywoodsky sexsymbol Channing Tatum hovorí, ako ťahal za všetky možné nitky, len aby dostal úlohu v tomto filme. „Bol som ochotný urobiť čokoľvek a to som ešte ani nečítal scenár!“

Mierna zima značne skomplikovala situáciu produkcii, ktorá nutne potrebovala snehovú víchricu. Producenti teda pripravili plán, podľa ktorého sa točilo vnútri v drevenici, keď bolo vonku pekne, a kamery von v okamihu, keď začal padať sneh. Trošku to trvalo, ale nakoniec nasnežilo. Herci boli pripravení na telefónoch pre prípad, že by sa počasie zmenilo. Nadmorská výška a chladné počasie neboli ničím v porovnaní s psychologickým efektom čakania na rozhodnutia matky prírody. “Fyzicky sa to zvládnuť dalo,” hovorí Tim Roth o čakaní na sneh. “Ale horšia bola tá neistota, či to nakoniec urobíme alebo nie." Na odporúčanie miestnych obyvateľov sa produkcia zúčastnila pálenia lyží, lokálnej tradície, ktorá má priniesť vytúžený sneh. Prítomných bolo niekoľko hercov, miestnych obyvateľov a zamestnancov blízkeho lyžiarskeho strediska. Obrovská snehová búrka sa rozpútala v správnej chvíli, aby sa filmovačka mohla dokončiť.

Následne sa produkcia presunula do štúdií v Los Angeles. Chladiace jednotky zabezpečili, aby na pľaci boli rovnaké podmienky ako v zasnežených horách. “Myslel som si, že mi tá horská zima bude chýbať. A keď sme prišli do Los Angeles, tak v štúdiu bolo ešte chladnejšie ako v lesoch,” premýšľa Walton Goggins.“ Quentin to má takto rád. Chce, aby herci dýchali a v tej zime im stúpala para od úst. Nechce umelú paru, chce vidieť váš vlastný dych.”

Ambiciózny Tarnatinov western považuje producentka McIntoshová za jeho návrat vo veľkom štýle. “Mám pocit, že sa vrátil späť do doby, kedy robil svoj prvý film. Mal z natáčania radosť a tešil sa, ako herci pracujú s jeho dialógmi. Bol ako dieťa v obchode s cukríkmi, ktorých sa nemôže nabažiť. A jeho nadšenie bolo mimoriadne nákazlivé.“

Napriek ťažkým podmienkam natáčania v ľadovej miestnosti alebo na dostavníku v snehovej víchrici, by nikto z hercov nevynechal ani jeden z 90-tich dní nakrúcania ÔSMICH HROZNÝCH. “Toto je ten cirkus, s ktorým počítate, keď začínate vo filmovom biznise.,” uzatvára Kurt Russell. “Quentin miluje celý tento proces a baví ho to - o to je to väčšia zábava pre všetkých ostatných členov štábu.“

Vy si môžete vychutnať Osem hrozných v slovenských kinách už 8.januára.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu