Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pozor na tieto ŠTYRI bežné veci v domácnosti: Ohrozujú vaše zdravie! Určite ich máte doma aj vy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN – Bez ohľadu na to, ako veľmi dbáte na čistotu svojho príbytku, stále vám môžu hroziť vážne zdravotné riziká. Odborníci najnovšie odhalili štyri bežné predmety v domácnosti, ktoré vám môžu spôsobiť závažné ochorenie. Všetky sa nachádzajú v kúpeľni a kuchyni.

Odborníci z poprednej spoločnosti v oblasti kúpeľňových a kuchynských výrobkov Plumbwordl pre denník Daily Star objasnili často prehliadané riziká, ktoré predstavujú predmety každodennej potreby v našich domácnostiach. Dôsledky ignorovania týchto rizík môžu byť ďalekosiahle a môžu prispieť k dlhodobým zdravotným problémom. Aj keď sa bez niektorých z nich nezaobídete, zistenia vás možno prinútia zamyslieť sa nad tým, ako niektoré spotrebiče používate.

Kuchyňa.
Zobraziť galériu (4)
Kuchyňa.  (Zdroj: Getty Images)

Smartfóny a tablety

Smartfóny a tablety sú v súčasnosti bežnou súčasťou moderných domácností, a to aj v priestoroch, ako je kuchyňa a kúpeľňa, kde sa môžu stať nosičmi baktérií. V týchto zariadeniach sa môžu nachádzať rôzne patogény vrátane baktérií ako je E-coli a vírusov, ako je chrípka alebo nový koronavírus. Riziko sa zvyšuje, keď túto elektroniku používate pred umytím rúk alebo počas prípravy jedla, čím sa môžu prenášať zárodky na potraviny alebo iné povrchy. Pravidelná dezinfekcia týchto zariadení je nevyhnutná.

Pozor na tieto ŠTYRI
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Panvice s nepriľnavým povrchom

Pohodlie nepriľnavých panvíc je nepopierateľné, ale je nevyhnutné uvedomiť si ich potenciálne zdravotné riziká. Pri prehriatí alebo poškriabaní sa chemický povlak, ktorý zabezpečuje nepriľnavý povrch, môže začať rozkladať a potenciálne uvoľňovať toxické látky do vzduchu a potravín. Tento povlak, zvyčajne vyrobený z polytetrafluóretylénu (PTFE), môže pri vystavení vysokým teplotám uvoľňovať škodlivé plyny. Tieto plyny boli v štúdiách na zvieratách spojené s rôznymi zdravotnými problémami. Aby ste znížili tieto riziká, vyhýbajte sa predhrievaniu nepriľnavých panvíc pri vysokých teplotách bez toho, aby v nich boli potraviny. Nezabudnite tiež vymeniť panvice, ktoré vykazujú známky poškriabania alebo odlupovania.

Pozor na tieto ŠTYRI
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Plastové skladovacie nádoby

Plastové nádoby sú základom mnohých kuchýň. Z niektorých plastov sa však môžu do potravín vylúhovať chemické látky, ako je bisfenol-A (BPA) a ftaláty, najmä pri zahrievaní. Tieto chemikálie sú známe ako endokrinné disruptory, ktoré môžu narušiť hormonálny systém tela a potenciálne viesť k vývojovým, reprodukčným, neurologickým a imunitným poruchám. Aby ste sa vyhli týmto rizikám, odborníci odporúčajú ohrievať potraviny s sklenených či keramických nádobách. Vyhnite sa tiež plastovým nádobám, ktoré nie sú označené ako vhodné do mikrovlnnej rúry.

Antibakteriálne čistiace prostriedky

Účinnosť antibakteriálnych čistiacich prostriedkov na každodenné použitie v domácnosti je predmetom diskusií, pričom štúdie naznačujú, že v porovnaní s tradičným mydlom a vodou neposkytujú žiadne významné výhody pri prevencii chorôb. Okrem toho účinné zložky týchto čistiacich prostriedkov, ako sú triklosan a triklokarban, môžu prispievať k rezistencii voči antibiotikám a sú spájané s rôznymi zdravotnými problémami vrátane dermatitídy. Dlhodobé účinky týchto látok na životné prostredie vrátane znečistenia vody a vplyvu na vodné organizmy zvyšujú obavy. Odborníci preto odporúčajú používať tieto výrobky šetrne, uprednostňovať výrobky s bezpečnejšími zložkami alebo voliť tradičné metódy čistenia, ktoré dlhodobo preukázali svoju účinnosť.

Viac o téme: PanvicaČistiace prostriedkyTabletSmartfón
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu