Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Mamička (36) bola po prebudení v šoku: Rozprávala s cudzím prízvukom! Za všetko môže nezvyčajná porucha

(Zdroj: TikTok/zoecoles1)

STAMFORD – To, čo znie ako bizarný sen, bolo pre tridsaťšesťročnú matku dvoch detí z Veľkej Británie desivou realitou. Jedného dňa sa zobudila s waleským prízvukom, hoci túto krajinu nikdy nenavštívila. Za všetko môže nezvyčajná neurologická porucha.

Zoe Colesová sa v júni 2023 prebudila s waleským prízvukom. Rok predtým jej lekári diagnostikovali funkčnú neurologickú poruchu, informuje denník New York Post. Tento stav mení spôsob, akým mozog vysiela a prijíma signály, a niektoré z Colesovej symptómov zahŕňajú nezrozumiteľnú reč, problémy s pamäťou, bolesť nôh a syndróm cudzieho prízvuku, ktorý sa v jej prípade prejavoval ako waleský prízvuk.

Pred objavením sa symptómov žila úplne iný život. „Bola som mama na plný úväzok, dokázala som vstať a upratať dom za dve hodiny, osprchovať sa, pripraviť sa, ísť nakúpiť, ísť do práce a vrátiť sa domov. Teraz mi musia pomáhať v sprche, ak by sa mi podlomili nohy, domáce práce nezvládnem za dve hodiny, sú to skôr dva dni,“ prezradila. Rýchlo sa unaví a jediné, čo zvládne urobiť, je nákup, pretože sa počas neho môže podopierať nákupných vozíkom.

V niektoré dni sa však cíti dobré. V tie horšie nemôže ani chodiť a rozpráva výhradne s waleským prízvukom. „Nemám potuchy prečo, pretože je to také zriedkavé, nie je o tom veľa známe,“ dodala. Ľudia sa jej často pýtajú, či pochádza z Cardiffu vo Walese, no v skutočnosti vyrastala v Stamforde v Lincolnshire v Anglicku. Starý prízvuk jej chýba. Zašla preto za neurológom, ktorý však uviedol, že s jej stavom nedokáže nič urobiť.

„Časť zo mňa sa s tým zmierila, ale stretla som sa s niekoľkými Walesanmi, ktorí sa ma pýtali, odkiaľ som,“ vysvetlila. „Je to naozaj ťažké, nechcem klamať a hovoriť, že som odniekiaľ z Walesu,“ dodala. O svojej poruche hovorí vo videách na TikToku. Chce tak zvýšiť povedomie o nezvyčajnom zdravotnom probléme a zároveň priblížiť, ako sa môže porucha prejavovať. „Stále mi to spôsobuje problémy, stále mám bolesti hlavy a mravčenie v tvári. Nie je to len prízvuk, je to pre mňa veľmi ťažké,“ dodala.

Viac o téme: MamaPrízvukNeurologická porucha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu