Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

VIDEO Najdlhší boj s KORONAVÍRUSOM: Muž (72) trpel infekciou rekordných desať mesiacov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Luca Bruno)

LONDÝN - Sedemdesiatdvaročný Brit Dave Smith sa po rekordných desiatich mesiacoch boja s koronavírusom vyliečil a po 42 pozitívnych PCR testoch sa konečne dočkal prvého negatívneho. Médiám porozprával o bitke s chorobou, počas ktorej schudol skoro 60 kg, sedemkrát skončil v nemocnici a pripravoval sa na smrť. Podľa denníka The Guardian ide zatiaľ o najdlhší zdokumentovaný prípad infekcie vírusom SARS-CoV-2.

"Kedykoľvek sa mi priťažilo, tak naozaj poriadne, bol som na smrteľnej posteli. Moja žena už päťkrát začínala pripravovať môj pohreb. V jednej chvíli som bol pripútaný na lôžko dva alebo tri mesiace v kuse. Manželka ma musela umývať a holiť, pretože už som nedokázal vstať," opisuje Smith. Bývalý inštruktor autoškoly z Bristolu sa nakoniec zotavil po podaní lieku Regeneron, ktorým lekári liečili aj bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. 

VIDEO Najdlhší boj s
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/BBC News)

Prvý pozitívny test na koronavírus mal vlani v máji, keď po prvýkrát skončil v nemocnici s kašľom a horúčkou. Potom musel byť hospitalizovaný aj v auguste, septembri, októbri a v decembri. U Davea nezabrala ani liečba remdesivirom, účinné ale bolo nasadenie zmesi protilátok. Negatívneho testu sa dočkal po 305 dňoch nákazy. Odborníci z Bristolu sa chystajú jeho prípad prezentovať na júlovej lekárskej konferencii. Zatiaľ totiž nepoznajú človeka, ktorý by s koronavírusovou infekciou zápasil dlhšie.

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19Dave Smith
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu