Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VIDEO Jeden z najhorších prípadov únosov žien: Castro na nich v pivnici páchal zverstvá

Ariel Castro vchadza do súdnej siene. Zobraziť galériu (6)
Ariel Castro vchadza do súdnej siene. (Zdroj: SITA)

CLEVELAND/PRAHA - Američan Ariel Castro sa preslávil tým najhorším možným spôsobom. Uniesol a niekoľko rokov trýznil tri ženy, jedna z nich s ním dokonca mala dieťa. Obete boli oslobodené pred piatimi rokmi, 6. mája 2013.

Britka (39) si našla cez internet lásku v Nemecku: Keď za mužom prišla, pripravil jej peklo

Polícia zmiznuté ženy objavila v jednom z domov v blízkosti centra Clevelandu v štáte Ohio. Stalo sa tak potom, čo sa jednej z unesených, Amande Berryovej, podarilo s pomocou suseda z okolia utiecť a zavolať na tiesňovú linku. Castro vtedy v dome nebol.

Ženy boli unesené nezávisle na sebe zhruba desať rokov predtým. Všetkých sa Castro zmocnil, keď im ponúkol zvezenie. Berryová zmizla v apríli 2003 na ceste z práce, vtedy mala 16 rokov. Gina DeJesusová sa nevrátila zo školy o rok neskôr vo veku 14 rokov a tridsaťdvaročná Michelle Knightová bola nezvestná od roku 2002.

Ariel Castro
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Policajti následne zatkli Castra (53), bývalého vodiča školského autobusu, prepusteného kvôli niekoľkým prehreškom. Ženy niekedy držal v reťaziach, sexuálne ich zneužíval, opakovane ich bil a týral hladom. S Berryovou mal dokonca vtedy šesťročnú dcéru, ktorú tiež držal v zajatí. Ďalšie zo žien opakovane donútil k potratu.

Amanda Berryová, Gina DeJesusová a Michelle Knighová
Zobraziť galériu (6)
Amanda Berryová, Gina DeJesusová a Michelle Knighová  (Zdroj: TASR/AP/Hennes Paynter Communications)

Castrov dom bol dômyselným "väzením", kde boli zatlčené všetky okná a odmontované kľučky, ktoré nahradil rad zámkov. Od ďalších častí domu oddelil Castro pivničný úkryt žien tak dôkladne, že ani prípadný návštevník nemohol na nič prísť. Mimo dom sa ženy dostali len dvakrát, a to maskované v parochniach do garáže.

VIDEO Jeden z najhorších
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP/Tony Dejak)

Pôvodne boli zatknutí aj Castrovi bratia Pedro a Onil, ktorí ale tvrdili že o jeho ohavných činoch nemali ani tušenie. Vyšetrovatelia nakoniec dospeli k záveru, že s prípadom nemajú nič spoločné. O Arielových skutkoch sa vraj nedozvedeli aj preto, že do jeho domu nechodili nijako často, a keď prišli, nepustil ich ďalej než do kuchyne.

V auguste 2013 poslal súd Castra za mreže na doživotie bez možnosti podmienečného prepustenia plus 1000 rokov väzenia za 937 zločinov, ktorých sa na svojich obetiach dopustil. Castro sa priznal, čím sa vyhol trestu smrti. Ženám sa ospravedlnil. Keď mu sudca povedal, že jedným z jeho zločinov je vražda nenarodeného dieťaťa, opáčil, že vrah nie je.

Krátko po súdnom verdikte, v septembri 2013, našli Castra obeseného vo svojej cele, podľa špekulácií ale nespáchal samovraždu, mohol sa udusiť pri extrémnej autoerotickej praktike.

Jeho dom hrôzy bol spolu s dvoma susednými domami strhnutý. Zločinec podľa prokurátorov likvidáciu nehnuteľnosti ľutoval. Demoláciu nakoniec paradoxne uhradil z vlastných peňazí. V práčke stojacej v pivnici totiž polícia našla úkryt s 22-tisíc dolármi.

VIDEO Jeden z najhorších
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP/The Plain Dealer, Marvin Fong)

Už v roku 1993 Castra zadržali kvôli domácemu násiliu (ale nebol nakoniec obvinený) voči bývalej manželke.

Viac o téme: TýranieúnosVäzenieZnásilnenieAriel Castro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu