Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

FOTO Filmár sa ponoril do najhlbšieho miesta na Zemi: Dúfal, že narazí na tajomnú príšeru

Okolie Mariánskej priekopy je chráneným územím. Zobraziť galériu (4)
Okolie Mariánskej priekopy je chráneným územím. (Zdroj: SITA)

HONOLULU/PRAHA - Najhlbšia oceánska priekopa na Zemi je pustým miestom pripomínajúcim mesačnú krajinu. Vyhlásil to hollywoodsky režisér James Cameron, keď sa vrátil z expedície do hlbiny Challenger v Mariánskej priekope, takmer 11 kilometrov pod hladinou Tichého oceánu. Tvorca filmu Titanic bol len tretím človekom, ktorý najhlbšie miesto na Zemi dosiahol, a urobil tak pred piatimi rokmi, 25. marca 2012.

Manželia našli na pláži podivnú páchnucu hrudu na FOTO: Prekvapenie za 125-tisíc eur

Cameron začal ponor v oblasti asi 320 kilometrov juhozápadne od ostrova Guam a dno dosiahol po dvoch hodinách a 36 minútach. Tu sa venoval prieskumu, fotografovaniu a filmovaniu. Časť zhruba dvojhodinového pobytu v hlbine Challenger ale trávil aj tým, že sa len rozhliadol po okolí.

Režisér James Cameron sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Režisér tiež podotkol, že dúfal, že na dne Mariánskej priekopy uvidí nejakú neznámu hlbinnú príšeru. Nakoniec ale nič také nevidel. Všimol si len malé tvory pripomínajúce krevety. Okolo poludnia miestneho času (4:00 SELČ) sa vynoril späť na hladinu.

FOTO Filmár sa ponoril
Zobraziť galériu (4)

Cesta späť mu trvala len 70 minút, čo bolo menej, než sa očakávalo. Pred ním sem v januári 1960 zostúpili v špeciálnom batyskafe Trieste spoločne Američan Don Walsh a švajčiarsky oceánograf Jacques Piccard.

Režisér James Cameron sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu