Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vedci prvýkrát zaznamenali ZVUK najhlbšieho oceánu: Takto to žije v Mariánskej priekope

Okolie Mariánskej priekopy je chráneným územím.
Okolie Mariánskej priekopy je chráneným územím. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ľudí odjakživa lákali nedosiahnuteľné výšky, diaľky aj hĺbky. Mount Everest zdolali tisícky horolezcov, do vesmíru sa dostali stovky astronautov, na dno Mariánskej priekopy ešte ľudská noha nevkročila. Túto zemskú oblasť, ktorá je stále ešte nepreskúmaná, sa rozhodli vedci podrobnejšie zmapovať, teda vypočuť.

Výskumníci z Národného oceánografického a atmosférického úradu (NOAA) umiestnili hydrofón do titánového obalu a spustili ho do hĺbky asi 11 kilometrov na morské dno Tichého oceánu. Táto špeciálne upravená „hračka“ zaznamenávala zvuk okolia celé tri týždne, potom ju vytiahli s prekvapivými výsledkami, ako uvádza portál iflscience.com.

„Človek by si myslel, že najhlbšia časť oceánu by mala byť jedným z najpokojnejších miest na Zemi,“ vyjadril prekvapenie oceánograf Robert Dziak, ktorý projekt viedol a dodal: „Ale je tam počuť naozaj takmer každý konštantný zvuk z prírodných i umelých zdrojov. Okolitému zvukovému poľu dominujú zvuky zemetrasenia, blízke aj ďaleké, rovnako ako zreteľné stonanie veľrýb a ohromujúci hluk tajfúnov, ktoré sa náhodou ocitnú nad týmto územím.“

Na zázname počuť aj zvuky lodných skrutiek, čo vedcov skutočne prekvapilo. Všetky merania teraz posúdia okrem NOAA aj pobrežné stráže a oregonská štátna univerzita. Cieľom bude odhaliť nielen to, ako sa šíri zvuk v takýchto hĺbkach, ale aj to, ako možno jeho sledovanie využiť. V roku 2017 plánujú spustiť spolu s hydrofónom dolu aj kameru.

Viac o téme: ZvukVedaMariánska priekopa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu