Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pred 15 rokmi došlo k druhej najhoršej námornej tragédii: Mala viac obetí ako Titanic

(Zdroj: simplfact.weebly.com)

BANJUL/PRAHA - Druhá najväčšia nevojnová námorná katastrofa sa odohrala 26. septembra 2002 pri pobreží Gambie, kde sa v búrke potopil senegalský trajekt Joola. Príčinou nešťastia, ktoré si vyžiadalo najmenej 1863 obetí, bolo preťaženie plavidla. Na trajekte skonštruovanom pre zhruba 550 osôb sa plavili takmer dve tisícky ľudí. Presný počet pasažierov, z ktorých väčšina bola obyvateľmi Senegalu, nie je známa. Len 1034 cestujúcich malo cestovný lístok.

Objav Titanicu bol len zastierací manéver: Výsledok tajnej operácie

Viac ako trojnásobne preťažený trajekt vyplával na pravidelnú linku z juhosenegalského Ziguinchoru do metropoly Dakar 26. septembra 2002 o pol druhej popoludní miestneho času. Cestou ešte nabral ďalších asi 185 ľudí z ostrovčekov Carabane v delte rieky Casamance, aj keď tam nemal oficiálnu zastávku. Ešte o desiatej večer hlásila posádka do Dakaru dobré plavebné podmienky, ale asi o hodinu neskôr sa trajekt dostal do prudkej búrky. Potom sa - údajne behom iba 5 minút - naklonil na bok a cestujúci i náklad začali padať do mora.

Mnoho ľudí zahynulo hneď po naklonení trajektu, niekoľko z nich sa utopilo počas noci pri čakaní na záchranu. Pár cestujúcich malo šťastie, keď ich v noci vylovili miestni rybári. Vládne záchranné tímy dorazili až ráno, po niekoľkých hodinách. A práve za to bola senegalská vláda kritizovaná a začiatkom novembra 2002 i odvolaná. Ako prví sami odstúpili minister dopravy a minister obrany, ktorých rezorty za štátny trajekt zodpovedali.

Najväčšia nevojnová lodná katastrofa v histórii sa stala 20. decembra 1987, keď sa filipínsky trajekt Doňa Paz zrazil s tankerom Victor medzi Manilou a ostrovom Leyte a pri následnom požiari zahynulo 4386 ľudí. Najznámejšou lodnou katastrofou je potopenie britského parníka Titanic pri jeho prvej plavbe po zrážke s ľadovcom v apríli 1912. Vtedy zahynulo 1517 ľudí.

Viac o téme: TragédiaTrajektJoola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu