Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Výlet do Thajska je nuda: Prečítajte si, ako adrenalínovo sa dá dovolenkovať v Afganistane

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP)

KÁBUL - Ísť na dovolenku do Thajska s batohom na chrbte je nudné a nič nové to neprinesie, tvrdí Jonny Blair zo Severného Írska. Prednosť dáva turistike v Iraku alebo Afganistane a odporúča to aj ostatným. Riziko, ktoré to prináša, sa oplatí, oznámil agentúre AFP.

Vodca teroristov prezradil, čo majú džihádisti v pláne: Takto oslobodíme našich bojovníkov!

Akú poéziu môžu prinášať bojové línie, zamínované cesty a zblúdilé strely na neistých trasách vyznačených kontrolnými hliadkami? Napriek tomu existuje niekoľko cestovných agentúr, ktoré vozia klientov práve do týchto miest s prísľubom silného zážitku.

Patrí k nimi britská Hinterland Travel. Vycestovala s asi dvanásťčlennou skupinou Európanov a Američanov do Afganistanu a na ceste v Heráte sa dostala do raketovej paľby Talibanu. Šesť cudzincov vrátane šéfa agentúry Geoffa Hanna bolo ľahko zranených. Sotva dorazili do Kábulu a stačili o svojom dobrodružstve informovať, ozvali sa na facebooku ďalší záujemcovia o podobný adrenalín. "Mám chuť ísť s nimi tiež," napísal k výletu skúseného 88-ročného cestovateľa Geoffa Hanna záujemca David Stanley.

Nezdravá zvedavosť? Túžba prekonať sám seba? Hľadanie silných zážitkov? Prečo na dovolenke riskovať život, zatiaľ čo mnohí sa úporne snažia oň neprísť?

V roku 2013 sa vydal japonský turista Tošifumi Fudžimoto na dovolenku do sýrskeho Halabu, pričom mal za sebou už cestu do takisto sýrskeho Homsu, do bojom zmietaného Jemenu aj do Káhiry v čase, keď tam práve zvrhli prezidenta Husního Mubaraka. Turisti sa vydali aj do bojujúceho Sarajeva, vlani v lete "odchytilo" francúzske veľvyslanectvo v Kábule dvoch cestovateľov v sandáloch, ktorí prechádzali Afganistan stopom a prespávať chceli u miestnych obyvateľov.

Výlet do Thajska je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

James Willcox z kancelárie Untamed Borders - Divoké hranice zo západnej Británie hovorí, že motív klientov vydať sa do nebezpečenstva je rôzny. Jeho agentúra nedávno vyviezla skupinu odvážlivcov s kajakmi na splavenie rieky Pandžšír v severnom Afganistane. "Môže to byť túžba stretnúť sa s inou kultúrou, snaha lepšie pochopiť zložitú geopolitickú situáciu, dôvodov je nekonečné množstvo," povedal o motívoch klientov Willcox.

Práve s ním sa na cestu vydal Blair. Futbalový zápas s deťmi pri budhistickom kláštore v Samangane alebo noc prebdená diskusiou a s vodnou fajkou v Mazáre Šarífe sú jeho najlepšie spomienky z Afganistanu. "Bol som aj v Iraku, v Číne, Venezuele, Palestíne a Severnej Kórei. Každá krajina má niečo, prečo stojí za to ju vidieť," napísal v e-maile z Kaliningradu, kde sa mu práve podarilo získať niekoľkodňové vízum.

Štyridsaťšesťročný Američan John Milton má tiež názor, že človeka najviac obohatí výlet po nevydláždených chodníkoch. "Stretávate sa kultúrami a spoločnosťami bez akéhokoľvek filtra. Mojím heslom je nezostarnúť bez jaziev," povedal Milton. V minulosti pracoval ako investičný bankár, avšak po včasnom odchode do dôchodku sa venuje "objavovaniu krás sveta". Preto v júni navštívil Afganistan.

Výlet do Thajska je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Obohatiť sa takto odišiel aj do Pakistanu, Somálska a Severnej Kórey, kde bol v spoločnosti amerického basketbalistu Dennisa Rodmana pri oslavách narodenín vodcu Kim Čong-una. "To je skúsenosť, ktorá sa vám v západnom svete neponúkne. Áno, môže to byť nebezpečné, ale riziko je možné mať pod kontrolou a odmena stojí za to," tvrdí Milton.

Afganistan môže turistom ponúknuť početné prírodné aj archeologické krásy. Vlani ho navštívilo 20.000 turistov a incident z Herátu, aj keď nebol príliš tragický, je pre neho zlou správou. "Teraz už sa u nás útočí aj na zahraničných turistov, aká hanba," uviedol na twitteri Hamíd Zahzíb z Kábulu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu