Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vedci majú dobré správy pre všetkých pahltných: BMI je iba fetiš, ktorým sa kŕmia štíhli

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

KODAŇ - Nezmestíte sa do normy BMI indexu? Nevadí. Dánski vedci hovoria, že sa nemusíte báť, ak máte zopár kíl navyše. Pokojne môžete zabudnúť na depresívne závery a zbytočné diéty. Smelo vykročte do ulíc a ukážte krivky!

Dánski vedci desaťročia monitorovali ľudí s nadváhou a zistili, že sa dožívajú rovnako dlho alebo o niečo dlhšie v porovnaní s ľuďmi s normálnou váhou. „BMI ako samotný číselný ukazovateľ nemusí byť dostatočný na predpovedanie zdravia a rizika úmrtia,“ vysvetlil doktor Rexford Ahima z Pennsylvánskej univerzity, ktorý sa zaoberá skúmaním endokrinných porúch.

Krutý záver novej vedeckej štúdie: Toto je vysvetlenie, prečo sú niektoré ženy väčšie kočky

BMI údaj dostanete, keď vydelíte vašu hmotnosť v kilogramoch druhou mocninou výšky v metroch. Ak sa váš výsledok nachádza medzi hodnotami 18,5 až 24,9, máte normálny BMI index. Výsledok medzi 25 až 29,9 naznačuje nadváhu a prekročenie hodnoty 30 spadá do kategórii obezity.

Váhy sú vyrovnané

Hoci mnohé štúdie preukázali, že obézni sú vystavení vyššiemu riziku srdcových ochorení, mŕtvici a iným neduhom, paradoxne, ľudia s nadváhou sú na tom vzhľadom na dĺžku dožitia podobne ako ľudia s normálnou hodnotou BMI. A to aj vtedy, keď vedci brali do úvahy rizikové faktory.

Bruchatá krásavica (22) urobila dieru do sveta: Prejedá sa, aby bola sexi!

Podľa klinického biochemika Børga Nordestgaarda z Univerzitnej nemocnice v Kodani to ale neznamená, že teraz môžete jesť, na čo máte chuť. Výskum realizovaný na viac ako 100-tisíc dospelých však dokázal, že ľudia s miernou nadváhou nemusia byť v panike, čo sa týka ich zdravotného stavu, informoval portál Sciencenews.org.

Vedci majú dobré správy
Zobraziť galériu (2)

Viac o téme: NadváhaBMI
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu