Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Krutý záver novej vedeckej štúdie: Toto je vysvetlenie, prečo sú niektoré ženy väčšie kočky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

AUCKLAND/UPPSALA - Podľa najnovšej vedeckej štúdie môže poradie narodenia zohrať dôležitú úlohu pri vzhľade žien. Tie, ktoré sa narodili ako prvé, majú podľa odborníkov aj väčšiu smolu. Kvôli svojim predispozíciám možno zostanú na ocot!

Podľa vedcov sú prvorodené ženy vystavené nielen väčšiemu množstvu zdravotných rizík, ale zvyknú aj častejšie bojovať s obezitou. Výskum bol realizovaný na 13 400 pároch sestier, ktoré boli staršie ako 18 rokov a výsledok skôr narodeným sestrám nebol veľmi naklonený. Tie mladšie sú podľa neho nielen štíhlejšie, ale aj zdravšie.

Záver vedeckej štúdie: Svojich miláčikov radšej do chomúta nežeňte!

Prvorodené ženy majú podľa štúdie 29-percentnú pravdepodobnosť, že budú mať nadváhu a až 40-percentnú pravdepodobnosť, že budú obéznejšie ako ich mladšia sestra. Výskum bol uskutočnený na základe podobnej štúdie, ktorá bola zameraná na mužov. Vyplynulo z nej, že starší bratia zvyknú byť obéznejší ako mladší.

Každý rok priberú viac ako 100 gramov!

Výskumníci u prvorodených žien starších ako 18 rokov zaznamenali priemerný ročný nárast hmotnosti viac ako 100 gramov. Odborníci z univerzity v Aucklande na Novom Zélande a z Uppsala univerzity vo Švédsku si myslia, že je celkom jasné, prečo je to tak. Keďže rodina sa stále zmenšuje, rodičia nezvyknú mať viac ako dve deti a zväčšuje sa tak počet ľudí, ktorí sú prvorodení. Ak je teda u prvorodených pravdepodobnejšie, že budú obézni, ich počet priamo úmerne tejto skutočnosti narastá.

Prvorodení tiež podľa vedcov vo vyššom veku častejšie trpia problémami ako cukrovka alebo vysoký tlak. Základné príčiny týchto rozdielov však nie sú známe. Záverom vedci vyslovili predpoklad, že „trvalé znižovanie veľkosti rodiny môže byť faktorom prispievajúcim k zvýšeniu BMI dospelých po celom svete nielen medzi mužmi, ale aj  ženami,“ citoval Daily Mail.

Kedy vám obezita zachráni
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

Viac o téme: Obezita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu