Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Lekár tvrdí: Tri štvrtiny našich chorôb majú spoločnú vec, je za nimi tento faktor!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

PRAHA - Tri štvrtiny chorôb sú spôsobené nesprávnou výživou, informácie o správnej výžive a zdravom životnom štýle ale nie sú v spoločnosti dostatočne rozšírené. Na stretnutí MEDialogy na tému Čo sa je v Čechách to povedal prednosta 3. internej kliniky 1. lekárskej fakulty UK a Všeobecnej fakultnej nemocnice profesor Štěpán Svačina. Na Slovensku však na tom asi nebudeme o nič lepšie.

Nebaví vás cvičiť hodiny, aby ste vyzerali super? Robte TOTO a stačí vám minúta na zmenu!

V médiách, odkiaľ ľudia informácie najčastejšie čerpajú, prevažujú podľa neho články o nesprávnych diétach, často spojené s reklamou na potravinové doplnky. "Na základných školách sa síce vyučuje predmet Výchova k správnemu životnému štýlu, ale žiaci sa nič nedozvedia o prevencii aterosklerózy, cukrovky či nádorových ochorení. Lepšie na tom nie sú ani študenti stredných škôl," povedal profesor.

Podľa prodekanky plzenskej lekárskej fakulty a vedúcej Ústavu hygieny a preventívnej medicíny LF UK v Plzni docentky Dany Müllerovej si rad ľudí neuvedomuje súvislosť zdravia so životným štýlom. "Potraviny a nápoje bohaté na cukry, živočíšne tuky alebo soľ vytvárajú biologickú závislosť, pretože nám chutia a spôsobujú pocity pohody. Aby táto pohoda bola stabilná, potrebujeme ich stále vo väčšej miere," povedala.

Dôsledkom nezdravého životného štýlu je nárast počtu detí, dospievajúcich i dospelých s obezitou a jej komplikáciami, ako cukrovka či vysoký tlak. Mnohé krajiny podľa Müllerovej preto spolupracujú s potravinárskym priemyslom na ozdravení výživy. Ponuka v obchodoch sa rozširuje o potraviny so zníženým obsahom soli, cukru a živočíšnych tukov. "Ak sa chceme tiež snažiť o dobré zdravie národa, je to dobrý trend," ocenila.

Lekár tvrdí: Tri štvrtiny
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Podľa Svačinu hľadá rad ľudí pomoc u výživových poradcov, z ktorých mnohí sú ale len distribútormi potravinových doplnkov. Väčšinou majú len kurz.

Na rozdiel od nich nutriční ​​terapeuti absolvujú bakalárske či magisterské štúdium na lekárskej fakulte. Na 1. LF UK sa odbor vyučuje desať rokov, ročne vyjde zhruba 50 týchto odborníkov. "Ich spolupráca s lekármi je výhodná pre všetkých. Ak lekár ošetruje diabetika, môže pacienta medzi pravidelnými kontrolami poslať k nutričnému terapeutovi. Ten s klientom preberie jedálniček, životný štýl a zvyklosti a dá mu fundované odporúčania. Lekár ušetrí čas a môže sa venovať iným činnostiam, ktoré vyžadujú jeho lekársku odbornosť, " zhrnul Svačina.

Viac o téme: ZdravieJedlo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu