Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Odborníci odhalili, čo sa deje v tele po konzumácii hotových jedál: Kopeme si vlastný hrob

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Hotové jedlá sú čoraz populárnejšie. Sú chutné, rýchle a ľahko dostupné. Hoci nám šetria čas, odborníci varujú, že nemusia šetriť aj organizmus. Prečítajte, čo sa udeje s naším telom po tom, ako si pochutíme na zakúpenom hotovom jedle.

Éra polotovarov sa nám môže vypomstiť. Spotreba hotových rýchlych jedál, ktoré obsahujú mäso, sa za posledných 40 rokov zvýšila až 5-násobne, uvádza na základe najnovších výsledkov výskumu spotrebiteľských preferencií a zvyklostí Independent.co.uk.

Hygienici obajvili nedostatky v kuchyniach, výdajniach a bufetoch: Tu ich bolo najviac

Mnohé z hotových jedál sú vysoko kalorické a obavy vyvoláva aj ich nutričná hodnota. Odborníci v súvislosti s týmito produktmi hovoria ako o stratených živinách. Mnohé z nich prešli procesom varenia, pri ktorom došlo k stratám živín. Môže ísť o vitamíny skupiny B z listovej zeleniny či ochranné protirakoviné látky. Pri domácom spracovaní potravy tento proces môžeme eliminovať tým, že zeleninu tepelne upravíme na pare. Nemáme však istotu, že aj spoločnosti produkujúce hotové jedlá postupujú podobne.

Nízky obsah živín

Problémom môže byť aj skutočnosť, že značenie na hotových pokrmoch je niekedy obmedzené len na obsah tuku, cukru a soli. Nie je jasné, koľko vitamínov sa počas prípravy z pokrmu stratilo. Navyše, niektorí výrobcovia nahrádzajú zdravšie ingrediencie menej zdravými. Napríklad, panenský olivový olej zvykne byť nahrádzaný repkovým olejom.

Podľa prieskumov trpia nedostatočným príjmom živín najmä starší ľudia, ktorým v organizme chýbajú niektoré dôležité vitamíny, minerály a omega-3 mastné kyseliny. Tie často chýbajú práve v obľúbených rýchlych jedlách. Ďalším nedostatkom hotových jedál je nižší obsah vlákniny a látok, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri prevencii rakoviny.

Karcinogény

Experti hovoria aj o potenciálnom karcinogénnom nebezpečenstve, ktoré sa ukrýva v heterocyklických amínoch vznikajúcich v mäse pri pečení alebo grilovaní. Obmedziť by sme mali tiež konzumáciu mäsových výrobkov ako kuracie nugety alebo kebab, ktoré sú spájané najmä s rizikom cukrovky.

Popri nedostatku pohybu a fajčení je zlá strava hlavným dôvodom chronických civilizačných neduhov v ekonomicky rozvinutých krajinách. Nové výskumy naznačujú, že strava bohatá na živiny môže byť prevenciou niektorých obávaných ochorení, akým je napríklad Alzheimerova choroba.

Viac o téme: PolotovarHotové jedlo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu