Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Žalostná FOTO, ktorá pobúrila internet: Lekári musia operovať ako v temnom stredoveku

Lekári operovali v tme
Lekári operovali v tme (Zdroj: Twitter/Jonah Fisher)

MANDALAY - Snaha o záchranu ľudského života nepozná hranice. Dokázali to aj lekári z mjanmarskej nemocnice v Mandalay, v ktorej ich počas náročnej operácie nepríjemne prekvapil výpadok elektrickej energie. Ich vynaliezavosť síce ocenili ľudia z celého sveta, ale samotní Mjanmarčania situáciu nevidia až tak ružovo.

Lekári v Mandalayskej centrálnej ženskej nemocnici zažili šok, keď im počas operácie na sále vypadol prúd a zhasli svetlá. Odborníci však nestratili duchaprítomnosť a poradili si, ako najlepšie a najrýchlejšie mohli. Na svet totiž pomocou cisárskeho rezu prichádzalo dieťa a nemohli si dovoliť chybný rez. Každý z prítomného nemocničného personálu sa chopil svojho mobilného telefónu a spoločnými silami osvetlili tmavú miestnosť.

Chorá doba: Kult selfies a sociálnych sietí vedie ľudí k veciam, ktoré by inak nespravili

Slávnu fotografiu zákroku, pri ktorom zdravotníci asistujú svetlami zo smartfónov, zhotovil U Kaung Htet Lin. Médiá však začali hľadať príčinu tmy, pretože v nemocnici by sa mal nachádzať generátor pre takéto núdzové prípady. Podľa chirurga U Thiha, ktorý sa v minulosti v nemocnici školil, boli výpadky prúdu v zariadení pomerne časté, približne dvakrát za mesiac.

Elektrina môže vypadnúť kedykoľvek

V nemocnici by sa mal nachádzať len jeden veľký generátor, ktorého proces naštartovania trvá pridlho na to, aby lekári mohli čakať v život ohrozujúcich situáciách. A nielen to, jeho spustenie je pre nemocnicu finančne nákladné. Operačná miestnosť však nemá žiadne okná a elektrina v nej musí bežať dňom i nocou, za čo sa nemocnica stala tŕňom v oku odbornej verejnosti.

Objavili sa výzvy, aby nemocnica nakúpila niekoľko malých generátorov, pretože ide o hazardovanie s ľudským životom. Bez elektriny môže dôjsť behom pár minút k zástave srdca, dýchania či iným komplikáciám. Vzniknutá situácia je podľa Mmtimes.com jedným zo symptómov žalostnej zdravotnej starostlivosti v Mjanmarsku, ktorej zúfalo chýbajú peniaze.

...

Viac o téme: OperáciaNemocnicaMjanmarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu