Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Nové varovanie odborníkov: Smartfóny ničia naše zdravie viac, ako sme predpokladali

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

NEW YORK - Skrivená chrbtica a nesprávne držanie tela pri nadmernom používaní mobilného telefónu bolo zdokumentované už dávno. Teraz však vedci potvrdili ešte ďalšie dôsledky, ktoré sa v minulosti nikto neodvážil povedať nahlas.

Neustále sledovanie displeja vášho mobilného telefónu sa vám môže vypomstiť nielen formou stuhnutého krku a ramien, či narušením stavcov. Vedci prišli na to, že takéto správanie ničí aj naše sebavedomie a prispieva k strate pamäti.

Žalostná FOTO, ktorá pobúrila internet: Lekári musia operovať ako v temnom stredoveku

Časté sledovanie smartfónu vyvíja na krčnú chrbticu taký tlak, že môže viesť k jej abnormálnemu zakriveniu. Najhorší vplyv má takáto záľuba na malé deti, ktorých telá sa ešte vyvíjajú. Pri nesprávnom držaní tela budú zhrbené, čo má zároveň negatívny vplyv na ich sebavedomie a pocit šťastia, vyplýva z vedeckých záverov. Hrbenie sa dokonca môže súvisieť aj so zlou pamäťou. Správne sedenie má na nás zasa úplne opačný dopad a pomáha nám zapamätať si čo najviac informácií.

Podľa Nytimes.com sa v tejto interaktívnej ére snažíme o čo najvyššiu efektivitu a komunikáciu, ale paradoxne, nechcene dosahujeme aj jej pravý opak. V dôsledku nesprávneho držania tela sa podľa odborníkov znižuje schopnosť našej asertivity a produktivita.

Nové varovanie odborníkov: Smartfóny
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

Viac o téme: ChrbticaSmartfóny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu