Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Najväčší zlom v dejinách ľudstva je blízko: Ďalekohľad Kepler objavil niečo nevysvetliteľné

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

WASHINGTON – Ďalekohľad Kepler odhalil blízko Mliečnej dráhy záhadný objekt, vzdialený 1 465 svetelných rokov od Zeme. Vedci si nie sú istí, ako sa medzi súhvezdie Labute a Lýry dostal a už vôbec netušia, ako vznikol. Jediné vysvetlenie, ktoré zatiaľ majú, sa ani neodvažujú vysloviť.

Vedci objekt nazvali hviezdou KIC 8462852 už v roku 2009, keď ich prvý raz upútal, pretože sa nachádza tesne nad Mliečnou dráhou. Najprv si mysleli, že ide o planétu podobnú Zemi, ale potom si všimli, že pri rotácii odráža svetlo celkom odlišným spôsobom. Ďalekohľad Kepler totiž funguje tak, že analyzuje svetelné zmeny zo vzdialených vesmírnych miest. Tie často vytvárajú exoplanéty pri prelete okolo hviezd. KIC 8462852 sa však správa úplne inak.

Stephen Hawking varuje: Vyspelí mimozemšťania by mohli dobyť a kolonizovať našu planétu!

Podľa vedcov ide o zhluk predmetov, nie o planétu. „Nikdy sme nič podobné nevideli. Bolo to naozaj divné. Mysleli sme si, že ide o chybné informácie alebo pohyb vesmírnej lode,“ opísala výskumníčka Tabetha Boyajianová z Yale. Profesor astronómie Jason Wright z Pensylvánskej štátnej univerzity si však myslí, že netreba robiť unáhlené závery a najskôr budú musieť padnúť všetky iné možné vysvetlenia.

Najväčší zlom v dejinách
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: nasa)

Vedci sa túto záhadu pokúsia v najbližšom období rozlúsknuť a zapoja odborníkov z projektu SETI, ktorého náplňou je hľadanie spojenia s mimozemským signálom a inteligentnými bytosťami vo vesmíre. K vzrušujúcemu objavu by podľa nich mohlo dôjsť, ako spresňuje The Independent, už v januári, keď astronómovia rádioteleskopy nasmerujú na hviezdu KIC 8462852 a budú čakať na signál, ktorý by mohol znamenať historický prielom. 

Najväčší zlom v dejinách
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: nasa)

Viac o téme: MimozemšťaniaUFOKepler
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu