Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Japonci riešia strašidelnú záhadu: Pri brehoch sa zjavujú lode duchov, s ľudskými telami

Jedna z nájdených lodí. Zobraziť galériu (3)
Jedna z nájdených lodí. (Zdroj: YouTube)

TOKIO - Japonské úrady vyšetrujú prípad viac než desiatky prázdnych drevených rybárskych člnov s rozkladajúcimi sa ľudskými telami, ktoré v posledných týždňoch objavili pri brehoch Japonska. Podľa agentúry AFP na plavidlách sú kórejskej nápisy, takže by mohli pochádzať z KĽDR. Nedostatok informácií je však živnou pôdou pre vznik rôznych konšpiračných teórií.

NASA zverejnila FOTO veľkej kazašskej záhady: Gigantické geoglyfy sú staré tisíce rokov

Server South China Morning Post uviedol, že za posledné dva mesiace našla japonská polícia a pobrežná stráž v Japonskom mori alebo na miestnych plážach už 11 opustených malých člnov, spravidla vo veľmi zlom stave, a v nich 25 mŕtvol. Vo väčšine plavidiel bolo rybárske vybavenie.

Japonské úrady sa domnievajú, že by mohlo ísť o lode rybárov, ktorí sa na mori stratili a zahynuli. Môže ale tiež ísť o Severokórejčanov, ktorí sa pokúsili zo svojej vlasti ovládanej diktátorom Kim Čong-unom utiecť.

Agentúra AFP napísala, že jeden z takých člnov videli v utorok asi 100 kilometrov od japonských brehov v Japonskom mori. Vnútri boli tri telá, či skôr kostry.

VIDEO Japonci riešia strašidelnú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Podľa japonských úradov je možné, že sa rybárske člny príliš vzdialili od severokórejského pobrežia a buď im došlo palivo, alebo im zlyhal motor a morské prúdy ich následne zahnali k Japonsku. Vzhľadom na to, že posádka nepredpokladala dlhší pobyt na mori, pravdepodobne zomrela kvôli nedostatku jedla a vody a v dôsledku pôsobenia prírodných živlov, napísal South China Morning Post.

Najväčší zlom v dejinách ľudstva je blízko: Ďalekohľad Kepler objavil niečo nevysvetliteľné

Druhá možnosť je, že sa na člnoch Severokórejčania pokúšali utiecť zo svojej vlasti. V septembri 2011 bolo pri severnom pobreží Japonska zachránených deväť ľudí, ktorí absolvovali päťdňovú plavbu na malom člne. Traja muži, tri ženy a tri malé deti vtedy povedali príslušníkom japonskej pobrežnej stráže, že sú príbuzní a že sa snažili dostať do Južnej Kórey, kde chceli požiadať o azyl. Tokio im dovolilo v ceste do Južnej Kórey pokračovať.

VIDEO Japonci riešia strašidelnú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Analytici podľa South China Morning Post naopak pochybujú, že sa spomenuté plavidlá mali využiť na infiltráciu severokórejských agentov do Japonska či k pašovaniu drog, hoci japonská polícia a pobrežná stráž obozretne sledujú podozrivé plavidla v oblasti.

Vedú ich k tomu okrem iného skúsenosti z decembra 2001, keď vo výhradnej hospodárskej zóne Japonska objavili ozbrojenú severokórejskú loď. Japonci plavidlo vyzvali, aby zastavilo, posádka ale neposlúchla a nasledoval násilný stret a prenasledovanie trvajúce šesť hodín. Incident skončil smrťou pätnásťčlennej severokórejskej posádky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu