Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Hawking odhalil parádnu domnienku o vesmíre: TOTO môžu byť vstupné brány do paralelného sveta

Stephen Hawking Zobraziť galériu (2)
Stephen Hawking (Zdroj: SITA/AP, NASA)

CAMBRIDGE - Legendárny teoretický fyzik Stephen Hawking prezradil v pondelok študentom Harvardovej univerzity, že pád do čiernej diery nemusí vôbec znamenať smrť či večné zabudnutie. Podľa neho nejde o trvalé väzenie, ako sa predpokladalo, ale portál, ktorý by nás mohol poslať do iného vesmíru.

Hawking a Milner prišli s úžasným vesmírnym projektom: Už o pár rokov bude sci-fi skutočnosťou!

Profesor Hawking (74) uviedol, že veci, ktoré sa ocitnú v čiernej diere, sa z nej môžu dostať aj von, čím dal novú nádej tým, ktorí majú strach z upadnutia do zabudnutia. "Ak máte pocit, že ste v čiernej diere, nevzdávajte sa, je tam východ," zavtipkoval a pokračoval v popisovaní čiernej diery ako najúčinnejšieho pevného disku vo vesmíre.

"To, ako sú schopné ukladať toľko informácií, je jednou z najväčších záhad, ma ktorej odhalení usilovne pracujeme. Čierne diery sú zvláštnejšie než čokoľvek, čo si vysnívali spisovatelia sci-fi príbehov, ale zároveň ide o vedecký fakt," uviedol Hawking, ktorý viac neverí, že čierne diery pohltia všetko, čo do seba nasajú.

Hawking odhalil parádnu domnienku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

Počas prednášky pred viac ako 1000 študentmi dodal: "Je to ako spáliť encyklopédiu. Informácie nie sú stratené, kým máte všetok popol. Len je ťažké ich prečítať."

Minulý rok Dejan Stojkovic, mimoriadny profesor fyziky na University of Buffalo, predložil podobný argument: "Podľa našich výsledkov, informácie nie sú stratené, akonáhle vstúpia do čiernej diery. Nezmiznú len tak." Vo svojom prejave v apríli povedal, že výskum zaznamenal významný krok k vyriešeniu informačného paradoxu. Informoval portál express.co.uk.

Viac o téme: Čierna dieraStephen Hawking
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu