Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Najväčší historický prešľap v dejinách?! Archeológovia našli dôkazy, ktoré prepíšu učebnice!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

OTTAWA - Historici tvrdia, že našli nové dôkazy o prvých objaviteľoch Ameriky. Ako už tušíte, na kontinent vstúpili oveľa skôr, ako Krištof Kolumbus a neboli to Číňania. Nikomu doteraz nenapadlo, že by sa práve oni mohli dostať až tak ďaleko.

Podľa historikov vystúpili na brehu severnej Ameriky viac ako tisíc rokov pred Krištofom Kolumbom rímski moreplavci. Pri kanadskom ostrove totiž objavili rímsky meč, legionársku píšťalku, hlavu rímskej sochy a časť rímskeho štítu. Historik Jovan Hutton Pulitzer verí, že Ameriku Rimania objavili ako prví. Podľa Ancient Articaft Preservation Society ostáva však záhadou, ako podnikli cestu cez Atlantický oceán až k pobrežiu Nova Scotia na Ostrov princa Eduarda. Pravosť meča bola však 100-percentne potvrdená. Bol totiž vyrobený z rudy, ktorá pochádza priamo z Rímskej ríše.

Najmladší Indiana Jones v dejinách: Chlapec našiel na prechádzke 3000-ročnú vykopávku

Pulitzer trvá na tom, že nálezy z vraku lode sú nepochybne pravé. „Myslím, že je to najdôležitejší objav pre Ameriku. Je to udalosť, ktorá bude prepisovať históriu,“ hovorí historik. A nielen to. Zmení pohľad na celé chápanie dejín. Tím bádateľov okolo Pulitzera tiež vyhlásil, že v plytkej vode na ostrove našli staroveké pohrebné mohyly, spadajúce do obdobia 2. storočia po Kristovi. Podľa odborníkov sú to mohyly starovekých európskych námorníkov.

Historický objav pri Jordáne: Archeológovia objavili biblické mesto, ktoré mal zničiť Boh

Takisto rytiny na kameňoch ostrova Oak Island sú v jazyku starobylej Levanty. Ďalšou stopou na strove sú invázne druhy rastlín, ktoré kedysi pestovali práve Rimania. Odborníci sa zhodujú, že všetky tieto indície nie sú náhodné, ale sú dôkazom toho, že Rimania boli v Amerike dávno pred Kolumbom, ktorý sa doplavil na Bahamy v roku 1492. Medzičasom sa objavilo niekoľko teórií, ktoré objavné prvenstvo pripísali Vikingom, Polynézanom alebo Číňanom. Skutočná pravda je však v tejto chvíli ešte stále ukrytá na oceánskom dne.

Najväčší historický prešľap v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

 

Viac o téme: Historický objavRimaniaMoreplavciObjavenie Ameriky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu