Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Tajomstvá CIA o Kennedyho vražde odhalené: Zverejnili sme to, čo bolo tou najlepšou pravdou

John F. Kennedy Zobraziť galériu (4)
John F. Kennedy (Zdroj: SITA)

WASHINGTON – Už je to viac ako 50 rokov, čo jeden z najpopulárnejších prezidentov Spojených štátov John Fitzgerald Kennedy naposledy zamával svojim voličom. Jeho smrť rukou atentátnika Leeho Harveyho Oswalda je dodnes témou mnohých konšpiračných teórií, a to najmä preto, že americká vláda v tom čase pred verejnosťou zatajila, čo sa dalo. Dnes sa odhalil ďalší kúsok mozaiky.

Ústredná spravodajská služba, známa pod skratkou CIA, vydala správu, ktorá naznačuje, že jej vlastní vysokí predstavitelia boli v 1963 a nasledujúcich rokoch „spoluvinníkmi“ tejto nešťastnej udalosti, a to práve kvôli skrývaniu dôležitých informácií nielen pred vyšetrovacou komisiou. Vtedajší šéf CIA John McCone toho mal na rováši dosť.

Tajomstvá CIA o Kennedyho
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Na stránkach Národného bezpečnostného archívu Univerzity Georgea Washingtona sa dajú nájsť správy o tom, ako manipuloval Warrenovu komisiu, ktorá mala vraždu Kennedyho vyšetrovať. Zriadil ju prezident Lyndon B. Johnson v snahe vyhovieť tlaku verejnosti, ktorá žiadala objasnenie prípadu. CIA však komisii podsúvala informácie tak, aby závery vyhovovali tomu, o čom si mysleli, že bude pre USA najlepšie.

Presne to vyjadril historik David Robarge, komisia sa podľa neho mala zamerať na „to, o čom si agentúra v tom čase myslela, že je najlepšou pravdou“. A tým záverom bolo, že Lee Harvey Oswald konal samostatne. Tento atentát však možno spojiť aj s dianím na Kube. Komisii sa totiž tajili informácie o tom, že vražda Kenedyho mohla byť pomstou za plány CIA, ktoré zahŕňali atentát na Fidela Castra.

Tajomstvá CIA o Kennedyho
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Komisia sa v tom čase nedozvedela ani to, že CIA sledovala Oswaldovu poštu už od roku 1959, vtedy sa totiž snažil prebehnúť k Sovietskeho zväzu. Táto informácia sa objavila až v roku 2013 ako čerstvo odtajnená v interných materiáloch CIA. Zatiaľ čo naďalej chýbajú správy o tom, aké boli motívy riaditeľov CIA, zo správy vyplýva, že to mohli mať nariadené aj z Bieleho domu.

„Rozhodnutie McConeho a riaditeľov agentúry v roku 1964 o tom, že nezverejnia plány CIA proti Castrovi, mohlo dôveryhodnosti komisie uškodiť ešte viac, než čokoľvek iné, čo sa stalo počas vyšetrovania,“ píše sa v najnovšej správe. Z toho vyplýva, že McCone môže byť jednoznačne považovaný za spoluvinníka krytia atentátu na Kennedyho, ako píše denník The Independent.

Tajomstvá CIA o Kennedyho
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: AtentátCIAJohn F. Kennedy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu