Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Odtajnené detaily smrti syna prezidenta Kennedyho: Tragédia zachránila životy miliónov detí

Jackie Kennedyová na pohrebe svojho manžela Zobraziť galériu (2)
Jackie Kennedyová na pohrebe svojho manžela (Zdroj: wikimedia/U.S. federal government)

LONDÝN - Manželstvo amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho a Jackie Kennedyovej nebolo vždy ružové a podstúpilo viacero tragických skúšok. Jednou z nich bola aj smrť ich syna Patricka Bouviera, ktorý sa narodil o tri týždne skôr a zomrel na syndróm respiračnej tiesne. Jeho úmrtie však napokon viedlo k záchrane životov miliónov ďalších detí tým, že boli do štúdia neonatálnej starostlivosti o predčasne narodené deti investované obrovské finančné prostriedky.

Otrasné tajomstvo klanu Kennedyovcov: Sestru Johna Fitzgeralda sprevádza kliatba už od narodenia

Michael S. Ryan, registrovaný respiračný terapeut, publikoval viacero kníh a v jednej z nich píše aj smrti syna amerického prezidenta, ktorá zmenila históriu starostlivosti o novorodencov. Prvé tehotenstvo Jackie Kennedyovej v roku 1955 viedlo k potratu. O rok neskôr priviedla na svet cisárskym rezom mŕtve dievčatko Arabellu. Až tretí a štvrtý pokus o dieťa boli úspešné. Mladá rodina sa mohla tešiť z dcérky Caroline a synčeka Johna. Patrick Bouvier mal byť ďalším mužským potomkom.

Podľa britského denníka Daily Mail trávila Jackie svoj posledný trimester na súkromnom ostrove pri Hyannis Port v Massachusetts. Pre prípad núdze bol stanovený záložný pôrodný plán, kedy mala rodiť na neďalekej leteckej základni Otis, ale primárnym cieľom bolo dostať ju do nemocnice Waltera Reeda vo Washingtone.

Keď tehotná žena vzala svoju päťročnú dcéru a dvojročného synčeka na každodennú lekciu jazdy na koni do neďalekého Osterville a deti zamierili do stajne, zrazu ju paralyzovali bolesti v chrbte a bruchu. Kvôli podozreniu na predčasný pôrod prikázala agentovi tajnej služby, aby zobral deti a rýchlo sa vrátili na ich majetok, kde je pripravený vrtuľník, aby ju previezol do nemocnice. Prezident sa o komplikáciách dozvedel v Oválnej pracovni a o 20 minút neskôr odletel ďalší vrtuľník z Bieleho domu na základňu.

Patrick Bouvier Kennedy prišiel na svet 7. augusta o 12.52 h a vážil 2,11 kg. Umiestnili ho do vopred pripraveného inkubátora a zabalili do vyhriatych prikrývok. Dieťatko však nevedelo samo riadne dýchať, takže mu lekári dnu zaviedli kyslík. Kaplán, ktorého privolali, prišiel s fľaštičkou svätenej vody a Patricka pokrstil. O štyridsať minút po narodení do nemocnice dorazil aj prezident John Kennedy.

Jackie Kennedy so svojimi dvomi deťmi pri hrobe svojho manžela. Vedľa neho ležia Patrick a Arabella.
Zobraziť galériu (2)
Jackie Kennedy so svojimi dvomi deťmi pri hrobe svojho manžela. Vedľa neho ležia Patrick a Arabella.  (Zdroj: wikimedia/U.S. federal government)

Bábätko trpelo ochorením, ktoré sa dnes nazýva syndróm respiračnej tiesne a jeho pľúca boli pokryté sklovitou membránou. Ak by prežilo nasledujúcich 48 hodín, malo nádej na zotavenie. Šanca bola 50:50. Do nemocnice bol privolaný aj renomovaný detský lekár Dr. James Drorbaugh, ktorý navrhol, aby dieťa previezli do Bostonu. Pred transportom ešte Patricka v inkubátore zobrali do Jackienej izby a umiestnili tak, aby naň mohla dobre vidieť. Cez okienko dnu vložila ruku a krátko ho pohladila po svetlohnedých vláskoch. Jej manžel sa ju snažil utešiť a pripomenul jej, že aj malý John mal problémy s dýchaním po narodení a všetko dobre dopadlo.

Predtým, ako odišiel z nemocnice, aby sprevádzal svoje dieťa do Bostonu, prezident nariadil odstrániť z manželkinej izby televízor pre prípad, že by Patrick zomrel. Nechcel, aby sa o tom dozvedela zo správ. V Bostone zaviedli bábätku vnútrožilový katéter a na druhý deň ráno sa zdalo, že sa jeho stav zlepšil. Popoludní bol však jeho dych už úplne nestabilný a lekári sa rozhodli pre krajné riešenie, presunúť dieťa do hyperbarickej komory. ktorá by mu mohla pomôcť dostať do pľúc kyslík. Krok bol veľkým hazardom, pretože liečba mohla spôsobiť oslepnutie.

Ani krajné riešenie však neprinieslo očakávaný progres, Patrick Kennedy zomrel 9. augusta o 4.04 h, len 39 hodín po narodení. Jeho smrť však upozornila na pľúcne ochorenia, ktoré každoročne zabili desiatky tisíc detí. Prezident Kennedy podpísal veľký grand v hodnote 265 miliónov dolárov (dnes by táto hodnota činila vyše dvoch miliárd dolárov), z ktorej veľká časť išla hlavne na výskum starostlivosti o novorodencov. V súčasnosti už existuje medicínska pomoc pri liečbe syndrómu respiračnej tiesne.

Prezident John F. Kennedy bol zavraždený iba 15 týždňov po smrti svojho syna.

Viac o téme: John Fitzgerald KennedyJackie KennedyováPatrick Bouvier KennedySyndróm respiračnej tiesne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu