Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tajný život komunistického vodcu: Kým ľud trpel biedou, svoje milenky a rodinu zahŕňal luxusom

Fidel Castro Zobraziť galériu (5)
Fidel Castro (Zdroj: SITA/AP)

HAVANA - Prezident Barack Obama bol prvým lídrom Spojených štátov, ktorý po dlhých desaťročiach navštívil Kubu. Kritici však tvrdia, že tým prepožičal legitimitu režimu, s ktorým mali USA viac ako len nezhody. V knihe Dvojitý život Fidela Castra odhaľuje exbodyguard Juan Reinaldo Sanchez pokrytectvo medzi rétorikou komunistického vodcu a jeho činmi. Zatiaľ čo jeho ľud trpel, on si žil v pohodlí a svoje avantúry s milenkami dokázal udržať pekne v tajnosti.

Tajné sexuálne životy najväčších tyranov histórie: Intímnosti, o ktorých sa nik nemal dozvedieť

Fidel Castro sa najprv oženil s Mirtou Diaz-Balartovou a neskôr s učiteľkou Daliou Soto del Valle. Tú prvú podvádzal s krásnou Havančankou Nataliou Revuelta a druhú so "súdružkou" Celiou Sanchezovou, svojou osobnou tajomníčkou a dôverníčkou. Medzi jeho milenky patrili aj Juana Vera, oficiálna tlmočníčka hovoriaca po anglicky, Gladys, kubánska letuška, ktorá ho sprevádzala pri zahraničných cestách a Pilar, ďalšia prekladateľka, tentokrát z francúžštiny. Nepochybne však mal iné vzťahy, o ktorých bodyguard nič nevie.

Fidel Castro
Zobraziť galériu (5)
Fidel Castro  (Zdroj: SITA/AP)

Prvorodený syn

Kubánci podľa Sancheza nemali prakticky žiadnu predstavu o ničom z toho. Po celé desaťročia verejnosť vedela len o malej časti zo súkromného života komunistického vodcu. Jeho prvé oficiálne manželské dieťa sa narodilo v roku 1949, rok po tom, čo sa oženil s Mirtou. (Neoficiálne sa ešte šesť mesiacov predtým vypýtal na svet Jorge Angel, ktorého mal Castro splodiť počas trojdňového úletu.) Malý Fidel junior, alias Fidelito, sa na svojho otca obzvlášť podobal, ale ani to nezabezpečilo Mirte Castrov večný záujem. Po čase ich vzťahy ochladli.

Fidel Jr. a Fidel Castro
Zobraziť galériu (5)
Fidel Jr. a Fidel Castro  (Zdroj: profimedia.sk)

Fidelito, pod pseudonymom José Raúl, študoval jadrovú fyziku v ZSSR. Oženil sa s Ruskou a bol vymenovaný za vedúceho kubánskej Komisie pre atómovú energiu (CEAC), ktorú zriadili v roku 1980. Moc ho však napokon natoľko pokazila, že po uliciach Havany chodieval s bodyguardami, a čo viac, dopustil sa sprenevery, za čo ho v roku 1992 z CEAC vyhodili.

Dcéra rebelka

Fidel Castro podvádzal Mirtu s Nataliou Revuelta, ktorá bola považovaná v Havane za vychytenú krásavicu. Najprv vodcu navštevovala iba ako priateľa, pretože sympatizovala s myšlienkami revolučného hnutia, neskôr sa stala jeho milenkou. S ňou má Castro jedinú dcéru Alinu, ktorá sa narodila v roku 1956. A je to zároveň jeho jediný potomok, ktorý sa mu odvážil postaviť. Už keď mala 14 rokov, oznámila otcovi svoj úmysel opustiť Kubu, ale vtedy jej nevenoval dostatočnú pozornosť, čo mu neskôr spočítala.

Na vedomie ju musel zobrať v roku 1980, keď sa objavila v časopise iba v bikinách v reklame na havanský rum. Fidel Castro vtedy vraj veľmi zúril a krik sa rozliehal po celej prezidentskej kancelárii. Alina sa však myšlienky na odchod nevzdala ani po otcových vyhrážkach. Tajne sa jej podarilo v parochni a vybavenej falošným španielskym pasom, pomocou siete medzinárodných komplicov opustiť krajinu. Vtedy vraj vodca takmer zošalel od zlosti. "Banda neschopných hlupákov!" vykríkol. "Za toto sa budete zodpovedať! Žiadam správu! Chcem vedieť, ako sa to všetko mohlo stať!" opísal vypätú situáciu bývalý bodyguard, ktorý pre Castra pracoval 17 rokov.

Dcéra Alina Fernandezová žije v USA.
Zobraziť galériu (5)
Dcéra Alina Fernandezová žije v USA.  (Zdroj: profimedia.sk)

Päť A

Po Mirte a Natalii sa na scéne objavila Dalia Soto del Valle, najdôležitejšia, ale tiež najmenej známa Fidelova žena. Stretla sa s ním v roku 1961 počas verejnej udalosti v provincii Villa Clara. Pri prednáške pod šírim nebom vodca uvidel v prvom rade nádherné dievča, s ktorým si rýchlo začali vymieňať kradmé pohľady. Rovnako ako jeho predošlé ženy, aj táto bola modrooká blondínka. Po troch stretnutiach jej navrhol, aby sa presťahovala do Havany, kde ju diskrétne ubytoval v dome na okraji hlavného mesta. Fidel a Dalia mali spolu päť detí, všetko synov, ktorých krstné mená sa začínali na písmeno A: Alexis, Alex, Alejandro, Antonio a Angelito. Prvé tri mená boli varianty mena Alexander, pseudonym, ktorý Fidel prijal, keď bol partizán, ako poctu k obdivovanému Alexandrovi Veľkému.

Jeho deti vyrastali ďaleko od všetkých, príbuzných, moci aj verejnosti. Žiadny syn sa nemusel zúčastniť vojenského výcviku či medzinárodnej misie, čo bolo v rozpore s odporúčaniami Fidela mladým Kubáncom. Päť synov vyrástlo a väčšina z nich ešte stále žije na obrovskom rodinnom majetku Punto Cero v podmienkach, ktoré sa prudko odlišujú od revolučných vízií zavedených ich otcom. Obyčajní Kubánci nemali v záhrade vysadené pomarančovníky, citrónovníky či banánovníky, pripomínajúce raj, ale mali jedlo iba na prídel. Mesačne mali nárok na päť vajec na osobu, pol kila kuracieho mäsa, pol kila rýb, olej, čiernu fazuľu, sušené mlieko (vyhradené pre deti do sedem rokov) a bochník chleba na deň.

Castrova druhá manželka Dalia
Zobraziť galériu (5)
Castrova druhá manželka Dalia  (Zdroj: SITA/AP)

Dalia sa za Fidela Castra vydala v roku 1980, ale aj ich manželstvo malo slabé stránky a nepostarala sa o to iba hlava rodiny. V roku 1984 mala Dalia aférku s jedným z členov Fidelovej suity. Napokon sa však na všetko zabudlo a osobný strážca zmizol zo dňa na deň zo životov prominentného páru. "Viac sme o ňom nepočuli. Nepýtal som a predovšetkým som o tom nechcel nič vedieť," uviedol vo svojej knihe Juan Reinaldo Sanchez.

Viac o téme: KubaFidel CastroDalia Soto del Valle
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu