Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VIDEO Prekliatie Kennedyovcov: Robert mohol byť americkým prezidentom, no prišla vražda

Robert Francis Kennedy Zobraziť galériu (3)
Robert Francis Kennedy (Zdroj: U.S. News & World Report)

WASHINGTON/PRAHA - Robert Francis Kennedy, ktorý sa narodil 20. novembra 1925, mal všetky predpoklady na to, aby sa stal americkým prezidentom. "Bobby" bol mladý, charizmatický, bohatý a obľúbený. Na popularite mu pridával aj fakt, že jeho starší brat John Fitzgerald zomrel v novembri 1963 v najvyššom úrade "mučeníckou smrťou". Aj Robert sa ale stal obeťou atentátnika. Guľka z pištole palestínskeho útočníka ukončila jeho život v iba 42 rokoch.

Otrasné tajomstvo klanu Kennedyovcov: Sestru Johna Fitzgeralda sprevádza kliatba už od narodenia

Robert zvaný Bobby vyštudoval právo, po bratovom boku sa ale čoskoro dal na politiku. Riadil úspešnú senátnu a neskôr prezidentskú kampaň JFK, od decembra 1960 pôsobil v bratovom kabinete ako minister spravodlivosti. Keď John Fitzgerald Kennedy v Dallase zomrel, odišiel Robert z Bieleho domu, stal sa senátorom za štát New York a pomaly pripravoval vlastnú prezidentskú kandidatúru. A málokto pochyboval o tom, že sa aj on do Oválnej pracovne dostane.

Príhovor z roku 1963.
Zobraziť galériu (3)
Príhovor z roku 1963.  (Zdroj: U.S. News & World Report)


V lete 1968 vyhral demokratické primárky v kľúčovej Kalifornii a už sa zdalo, že jeho úspechu nebude stáť nič v ceste. Potom, čo zo sály hotela Ambassador v Los Angeles pozdravil priaznivcov, sa však rozhodol, že si skráti cestu na svoju izbu cez kuchyňu. Tam naňho čakal Palestínčan Sirhan Sirhan, ktorý "Bobbymu" nemohol zabudnúť jeho podporu Izraela v šesťdňovej vojne. Robert Kenendy zomrel na následky strelných zranení 6. júna 1968. Jeho vrah si dodnes odpykáva doživotný trest.

Viac o téme: Robert Francis Kennedy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu