Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Iračan (25) prehovoril o svojom trápení: Nezažil som pokojné obdobie, chcem utiecť do Európy!

Utečenci prosia o pomoc Zobraziť galériu (3)
Utečenci prosia o pomoc (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Iračan Alí sa na radu kamarátov vybral do bagdadského obchodu so športovým tovarom, aby si kúpil oranžovú reflexnú záchrannú vestu. Je totiž rozhodnutý pripojiť sa k tým, ktorí mieria do Európy, a nechce sa pri tom utopiť.

V Iraku vraj nemá žiadnu budúcnosť. "Chcem emigrovať kamkoľvek na svete, kde je lepšie ako v tejto krajine. Do Grécka, Nemecka, na tom nezáleží. Najdôležitejšie je dostať sa z Iraku, pretože tu to nie je žiadny život. Nie je tu bezpečne ani práca."

Alí sa narodil v roku 1990, kedy Irak obsadil Kuvajt a nezažil žiadne pokojné obdobie. Vyrastal v čase vojny, potom v čase sankcií a invázie, ktorá zvrhla prezidenta Saddáma Husajna. Teraz zase prežíva boje s radikálmi Islamského štátu, ktorí obsadili časť Iraku. Niektorí z jeho priateľov už emigrovali, dostali sa do Grécka a povzbudzujú ho k tomu, aby prišiel za nimi. Záchranná vesta sa považuje za potrebné vybavenie. Prevádzači, ktorí utečencov umiestňujú na chatrné lode, ich často nemajú dosť. Veľa ľudí sa utopilo, okrem iného aj preto, že nevedeli plávať Kúpiť vestu v Iraku je lepšie, pretože je tam lacnejšia ako v Turecku, odkiaľ sa vyráža do Grécka.

 

Utečenecká celebrita čelí škandalóznemu odhaleniu: Temná minulosť trénera, ktorého skopla maďarská novinárka

Ali nie je na ulici Rašíd sám. Tamojšie obchody so športovým vybavením priťahujú mnohých. Jeden z nich patrí Džavádovi Taufíkovi. "Dopyt po záchranných vestách prudko rastie," povedal muž, ktorý v tejto oblasti podniká už tridsať rokov. Taufík žil pätnásť rokov v Holandsku a potom sa vrátil do Iraku. Mladíkov od cesty do Európy skôr odrádza a vysvetľuje im, že Európa nevyrieši všetky ich problémy. "Neodporúčam im emigrovať. Akú tam majú budúcnosť?" hovorí. Za hlavné problémy považuje narastajúci rasizmus a nedostatok pracovných príležitostí.

Na vyostrenú situáciu vo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

V inom obchode pracuje Amir a ten zas zákazníkom vysvetľuje, že vesty, ktoré predáva, sú určené na to, aby človeka udržali na vode v bazéne alebo v rieke, nie na mori. Niektorých síce od kúpy odradí, ale nie všetkých. Odhodlaní zostávajú hlavne mladí muži, ktorí tvoria väčšinu zákazníkov. Mnohí z nich sa prihlásili do kurzov plávania, aby zvýšili svoju nádej na prežitie. "Plávanie ti pomôže vo vojnách i na ceste. Pomôže všade," poznamenal bývalý člen irackého armádneho plaveckého družstva Alí Mahdí Alván, ktorý mladíkov učí plávať. Pätnásť z absolventov týchto lekcií už z Iraku odišlo, tvrdí muž sediaci na brehu rieky Tigris, ktorá preteká Bagdadom. "Toto je druhá skupina, ktorú učím. Ich rodiny na nich čakajú," dodal ukazujúc na mužov, ktorí skúšajú plávať prsia alebo kraul.

Britská loď zachraňuje v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu tvoria Iračania piatu najsilnejšiu skupinu migrantov. Do Grécka ich od januára do augusta prišlo viac ako 9000.

Viac o téme: UtečenciMigrantiIrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu