Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ukrajina vyvrátila pôvodné správy: Migrantov do krajiny nevezmeme

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajina dnes dementovala podľa informácií spravodajského portálu Korrespondent informácie, ktoré prevzali viaceré domáce i zahraničné médiá, o záujme Kyjeva pomôcť členským krajinám Európskej únie pri zvládnutí utečeneckej krízy prijatím časti migrantov.

Imigračné úrady popreli, že by vydali materiál, o ktorom sa hovorilo v pôvodnej správe a podľa ktorého kompetentní na základe nariadenia najvyššieho predstaviteľa krajiny, prezidenta Petra Porošenka a v súlade so zákonom o utečencoch z roku 2011 preskúmajú kapacity na prijatie utečencov a v spolupráci s ďalšími orgánmi štátnej správy podniknú kroky na adekvátne vybavenie hraničných priechodov, ako aj vybudovanie táborov na neodkladné umiestnenie utečencov.

Portál Korrespondent však zverejnil aj fotografiu materiálu s predmetným textom, ktorého šírenie imigračný úrad vníma ako zrejmú provokáciu s cieľom "destabilizovať migračnú situáciu na Ukrajine".

Pôvodné správy tvrdili niečo iné

Ukrajina chce pomôcť členským štátom Európskej únie pri zvládnutí veľkej vlny utečencov, preto je pripravená prijať časť migrantov zo severnej Afriky, respektíve Blízkeho východu. Informáciu jednej z pobočiek ukrajinského imigračného úradu prevzali dnes miestne i zahraničné médiá. 

Podľa nej úrad na základe nariadenia najvyššieho predstaviteľa krajiny, prezidenta Petra Porošenka a v súlade so zákonom o utečencoch z roku 2011 preskúma kapacity na prijatie utečencov a v spolupráci s ďalšími orgánmi štátnej správy podnikne kroky na adekvátne vybavenie hraničných priechodov, ako aj vybudovanie táborov na neodkladné umiestnenie utečencov. 

Ukrajinská strana zatiaľ nezverejnila ani odhad možností krajiny v súvislosti s počtom migrantov, ktorých by dokázala prijať.

Viac o téme: UtečenciUkrajinaPetro Porošenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu