Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Jednooký Mr. Marlboro (†43), ktorý terorizoval Saharu, je mŕtvy: Zverstvá vodcu svetového terorizmu

Muchtár Balmuchtár je mŕtvy Zobraziť galériu (5)
Muchtár Balmuchtár je mŕtvy (Zdroj: SITA, Youtube)

TRIPOLIS - Líbyjská medzinárodne uznávaná vláda v nedeľu večer oznámila, že alžírsky militant Muchtár Balmuchtár zahynul pri americkom leteckom útoku v Líbyi, podniknutom v rámci spolupráce v boji proti terorizmu. Prinášama vám základné údaje o mužovi, ktorý

Muchtár Balmuchtár (†43) bol považovaný za jednu z vodcovských postáv svetového islamistického terorizmu v minulom desaťročí. Jeho skupina Al-Murabitun je napojená na teroristickú sieť al-Kájda a pripisujú sa jej niektoré krvavé atentáty a únosy na severe Afriky, najmä na Saharskej púšti. Na jeho dolapenie vypísali USA v januári 2013 odmenu päť miliónov dolárov (4,4 milióna eur).

Jednooký Mr. Marlboro (†43),
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Mal niekoľko prezývok - nepolapiteľný, jednooký či Mr. Marlboro. Tú poslednú získal vďaka mamutej operácii, počas ktorej prepašoval cez púšť cigarety vo veľkom množstve.

Jeden z hlavných veliteľov teroristickej Organizácie al-Kájdy v moslimskom Maghribe (AQMI; do januára 2007 sa nazývala Salafistická skupina pre kázanie a boj, GSPC) založil koncom roka 2012 vlastnú, nesmierne krutú brigádu Značkovačov krvi. V posledných mesiacoch údajne žil v Líbyi, kam prešiel z Mali a odkiaľ chcel kontrolovať Saharu.

Balmuchtár sa narodil v júni 1972 v juhoalžírskej provincii Ghardája neďaleko Sahary a v roku 1991 bojoval ako mladík v Afganistane, kde prišiel o ľavé oko. Po návrate do Alžírska v roku 1993 sa na začiatku tamojšej občianskej vojny zapojil do činnosti teroristickej Islamskej ozbrojenej skupiny (GIA; zničená v 2004), v roku 1998 prestúpil do GSPC.

Jednooký Mr. Marlboro (†43),
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA, Youtube)

V roku 2001 začal boj vo vnútri tejto teroristickej organizácie medzi Balmuchtárovou skupinou a bunkou vtedajšieho zástupcu vodcu GSPC Amarího Sajflího o kontrolu nad tzv. Zónou deväť (tak džihádisti nazývajú Saharu) a nad pašovaním zbraní do Mali. Sajflí, autor únosu 32 európskych turistov na Sahare v roku 2003, bol o rok neskôr vydaný Líbyou do Alžírska. Potom sa Balmuchtárova skupina premiestnila najmä do Mali, kde nadviazala kontakty s niektorými tuaregskými kmeňmi na severe Mali. V roku 2007 bol Balmuchtár na čele Zóny deväť v GSPC nahradený Abdalom Hámiddom abú zájdu.

V októbri 2012 bol Muchtár údajne zbavený všetkých funkcií v AQMI. V januári 2013 prepadla jeho skupina zamestnancov plynárne pri Ajn Amanáse na juhovýchode Alžírska a zajala vyše sedemsto ľudí vrátane 130 cudzincov. Armáda objekt oslobodila 19. januára, útok ale neprežilo 38 rukojemníkov a 29 útočníkov.

Jednooký Mr. Marlboro (†43),
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA, Youtube)

Radikáli prepadnutie zdôvodnili tým, že Alžírsko poskytlo Francúzsku "vzdušný priestor na zabíjanie bratov v Mali", kde sa bojovalo proti islamským radikálom, ktorí obsadili sever krajiny. V októbri 2013 sa špekulovalo o jeho možnej smrti, čo sa ale nepotvrdilo.

V máji 2013 zaútočila Balmuchtárova skupina na armádne kasárne v Nigeri a uránovú baňu, ktorú prevádzkovala francúzska jadrová skupina Areva. Zahynulo vyše dvadsať ľudí, z toho jeden zamestnanec Areva a desať ozbrojencov. V Alžírsku bol Balmuchtár už dvakrát odsúdený na trest smrti v neprítomnosti: v roku 2007 za terorizmus a o rok neskôr za vraždy.

Jednooký Mr. Marlboro (†43),
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA, Youtube)

Vlani v auguste sa jeho brigáda Značkovači krvi spojila s časťou radikálneho Hnutia pre jedinečnosť a džihád v západnej Afrike (Mujao - jedna zo skupín, ktorá v roku 2012 okupovala sever Mali) do skupiny Al-Murabitun. Podľa odborníkov sú v skupine desiatky bojovníkov najmä z Mali a Mauritánie.

Balmuchtár bol údajne štyrikrát ženatý so ženami zo severu Mali, jeden zo synov sa volá podľa bin Ládinovi Usáma.

Viac o téme: SmrťTerorizmusLíbyaMuchtár BalmuchtárAl-Murabitun
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu