Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Fraška v Afganistane: Ženu (†27) zhodili zo strechy, prešli autom, spálili, a takto dopadli vrahovia!

Farchonde bola nevinná, no fanatici ju doslova umučili na smrť.
Farchonde bola nevinná, no fanatici ju doslova umučili na smrť. (Zdroj: SITA, Youtube)

KÁBUL - Afganský odvolací súd zrušil tresty smrti, na ktoré boli v máji odsúdení štyria muži za podiel na brutálnej vražde mladej ženy v Kábule. Tú v metropole ubil dav na jar po falošnom obvinení, že spálila korán. Informoval o tom dnes spravodajský server BBC News. Podľa afganských médií štvorici trest zmiernili na dvadsaťročné väzenie.

Mladú ženu menom Farchonde zmlátil na konci marca dav v Kábule najprv palicami a ukameňovali ju. Potom ju zhodili zo strechy domu a prešli autom. Nakoniec ľudia jej telo zapálili a hodili do koryta rieky. Motiváciou brutálneho činu bolo obvinenie vznesené jedným z duchovných - správcom miestnej svätyne, podľa ktorého žena spálila výtlačok koránu. Afganský minister vnútra krátko na to konštatoval, že žena bola nevinná.

Medzi štvoricou odsúdených k absolútnemu trestu bol duchovný, ktorý Farchonde neprávom obvinil, muž, ktorý na ňu hodil dva veľké kamene, vodič auta, ktorý ženu zrazil, a ten, kto jej telo zapálil. Odsúdencov usvedčili okrem iného na základe nahrávky masakry zhotovenej mobilným telefónom.

Odvolací súd v Kábule ale pri stredajšom rokovaní za zatvorenými dverami tresty smrti anuloval. Podľa afganských médií obvineným trest znížil na 20 rokov väzenia.

Rozhodnutie odvolacieho súdu vyvolalo rozhorčenie obhajcov ženských práv. "Svedčí to o tom, že nielen Taliban, ale celý afganský systém utláča ženy," vyhlásila jedna z aktivistiek Vasdžima Froghová.

"To nebol žiadny súd, bolo to len divadlo ... Mali byť prítomné médiá, mali sme tam byť prítomní my, mali tam byť obhajcovia," povedal k tajnému pojednávaniu súdu brat zarezanej ženy Nadžibulláh. "Celý svet sa vysmieva afganskému súdnemu systému. Vari sudcovia nemajú rodiny, nemajú sestry, matky? Vari nemajú srdce? Toto rozhodnutie neprijmeme," dodal.

Rovnako tak rozhodnutie odvolacieho súdu kritizovala americká právnička Kimberley Motleyová, ktorá rodinu zastupovala pri predchádzajúcom súde. "Som nesmierne prekvapená a sklamaná. Bolo to veľmi uzavreté vypočutie a nebolo transparentné ako prvý súd," uviedla Motleyová. "Vďaka videozáznamu a vďaka výpovediam očitých svedkov existujú veľmi presvedčivé dôkazy, ktoré oprávňovali pôvodné rozsudky nad týmito mužmi," dodala.

V májovom procese bolo za vraždu ženy tiež osem obvinených odsúdených na 16 rokov väzenia. Rok väzenia dostalo 11 policajtov, ktorí sa lynčovaniu nečinne prizerali.

Brutálny útok na Farchonde, ktorá vyštudovala náboženskú školu a sama vyučovala deti korán, spoločnosť v silne konzervatívnom Afganistane rozdelil. Niektorí duchovní sa spočiatku snažili zabitie obhajovať a tvrdili, že žena bola zavraždená v záujme obrany islamu. Mnoho Afgancov ale zlynčovanie Farchonde rozhorčilo a vyvolalo v krajine nevídané protesty proti náboženskému extrémizmu a proti násiliu páchanému na ženách. Demonštrácií sa zúčastnili aj muži.

Podľa afganských médií Farchonde spomínaného moslimského duchovného obvinila, že klame veriacich, keď predáva ženám, ktoré nemôžu otehotnieť, amulety. Duchovný vraj, aby zachránil svoje zamestnanie a svoj život, Farchonde na oplátku obvinil zo spálenia koránu. Žiadne dôkazy o tomto čine ale nie sú.

Viac o téme: VraždaSúd AfganistanFarchonde
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu