Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Krajina snov ponúka občianstvo, nebudete musieť platiť dane: Slováci to nemajú ďaleko!

Po českom Liberlande ide o ďalší pokus založenia novej slobodnej krajiny Zobraziť galériu (5)
Po českom Liberlande ide o ďalší pokus založenia novej slobodnej krajiny (Zdroj: enclava.org)

ENCLAVA - Zakladatelia kráľovstva menom Enclava majú v pláne vytvoriť komunitu, v ktorej by si ľudia mohli vybrať z piatich komunikačných jazykov. Už viac ako 5 000 ľudí požiadalo o čestné občianstvo. Háčik je však v tom, že krajina má len rozlohu záhrady!

Kráľovstvo Enclava sa nachádza na slovinsko-chorvátskych hraniciach a jeho rozloha je 93 metrov štvorcových. Hoci by krajina rada dosiahla medzinárodné uznanie, vzhľadom na veľkosť územia je to zatiaľ len málo pravdepodobné, uvádza Mirror. Jej zakladatelia sú však pripravení bojovať za jej práva. Z Bratislavy by ste sa do Enclavy dostali zhruba za 5 hodín a prekonali by ste 532 kilometrov.

Krajina snov ponúka občianstvo,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Google mapy)

Krajina snov ponúka občianstvo,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: enclava.org)

Piotr Wawrzynkiewicz, zakladateľ Enclavy, uviedol, že nosnou myšlienkou bolo vytvoriť miesto, kde každý bez ohľadu na farbu pleti, náboženstva alebo národnosti, bude môcť vyjadriť svoje názory, študovať zadarmo a zarábať peniaze bez daňovej povinnosti. Pozemok, ktorý doteraz nemá žiadnych obyvateľov, sa nachádza blízko slovinského mesta Metlika, asi 50 kilometrov od chorvátskeho hlavného mesta Záhreb.

Krajina je ústavnou monarchiou
Zobraziť galériu (5)
Krajina je ústavnou monarchiou  (Zdroj: enclava.org)

Krajinu s mikronárodom založila skupina Poliakov, keď zistila, že pozemok, na ktorom sa momentálne nachádza, si doteraz nikto neprivlastnil. Podobné krajiny boli už v minulosti vyhlásené v rôznych častiach sveta, ale prostredníctvom internetu začali ich zakladatelia robiť nábory virtuálnych občanov. „Vládcovia“ hovoria o krajine bez daňovej povinnosti, v ktorej si ľudia budú môcť vybrať z piatich úradných jazykov: angličtiny, poľštiny, slovinčiny, chorvátčiny a mandarínčiny. O občianstvo v krajine, ktorej ústava je tolerantná voči ľuďom rôznych názorov a kultúr, požiadalo už okolo 5 000 ľudí.

Krajina snov ponúka občianstvo,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: enclava.org)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu