Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na Balkáne to vrie: Čech založil vlastný štát na území nikoho, Chorváti ho zatkli!

Liberland začína byť na Balkáne problémom.
Liberland začína byť na Balkáne problémom. (Zdroj: Facebook)

ZÁHREB – Bolo len otázkou času, kedy sa politikom naokolo prestanú páčiť nápady prezidenta najnovšieho štátu sveta – Slobodnej republiky Liberland. Čech Vít Jedlička sa rozhodol zmeniť „zem nikoho“ na pomedzí Chorvátska a Srbska na prosperujúcu krajinu. Oblasť pri Dunaji s veľkosťou 7 kilometrov štvorcových označil ako ústavnú republiku s prvkami priamej demokracie. Chorvátska vláda už má toho ale dosť, prezidenta zatkli!

Doteraz si Chorváti z Jedličkovej krajiny nerobili ťažkú hlavu, celú situáciu považovali za hlúpy žart. Prezident so svojím oddaným tímom však postupne navštívil viacero chorvátskych ambasád v Európe v snahe nadviazať kontakty, stretával sa s novinármi z prestížnych denníkov, poskytoval rozhovory. Výsledkom jeho činnosti boli státisíce žiadostí o udelenie občianstva z celého sveta.

We are grateful that USA Today, the largest newspaper in US, officially recognized Liberland.

Posted by Liberland on 2. máj 2015

A tak chorvátska polícia zasiahla. „Prezident samozvaného mikronároda Slobodnej republiky Liberland, Vít Jedlička, bol zatknutý chorvátskou políciou pre ilegálne prekračovanie medzinárodných hraníc,“ vyhlásili "liberlandský novinári". Podľa nich by mohlo byť toto zatknutie dôvodom novej krízy na Balkáne, nakoľko sa môžu obnoviť spory o územie momentálne nazývané Liberland.

Diplomatic mission just started on the Croatian embassy in Prague. Now, we are heading to Vienna for a lunch with media and applicants for citizenship.

Posted by Liberland on 27. apríl 2015

Podľa Jedličku si chorvátski policajti nedokázali poradiť s tým, že cez hranicu, mimo schengenského priestoru, prechádzali stovky ľudí. Je to pre nich nová situácia, pretože zvyčajne ľudia prúdia z opačného smeru, uviedol šéf Liberlandu po svojom dnešnom prepustení. Na oficiálnej stránke na Facebooku však tento problém výrazne zľahčoval: Bolo to viac priateľské stretnutie ako zatknutie.

Medzinárodný problém

O budúcom fungovaní samozvaného Liberlandu alebo ochrane hraníc z chorvátskej strany sa potom bavil aj so sudcom v meste Beli Manastir. On v tej veci nemohol nijako rozhodnúť, pretože my sme žiadnu hranicu neprekročili, my sme na hranici Liberlandu čakali na chorvátsku políciu, hovorí Jedlička. Prípadom sa bude zaoberať aj súd vyššej inštancie a podľa Jedličku sa celá vec môže ťahať mesiace.

We have to fundraise enough money to rebuild this beautiful local building, so we have something to remember from old days. http://liberland.org/en/contact/

Posted by Liberland on 16. apríl 2015

Hovorca českého ministerstva zahraničia David Frous agentúre ČTK povedal, že jednotlivé konzulárne prípady úrad nekomentuje. Všeobecne však podľa neho platí, že ak sa český občan obráti na české zastupiteľské úrady so žiadosťou o pomoc, vyjdú mu "v rámci možností a danej situácie v ústrety". Samotnú Jedličkovu ideu Liberlandu komentovať odmietol.

Zem nikoho?

Utopistická myšlienka slobodného štátu, ktorú demonštruje motto „Ži a nechaj žiť“ a rovnako ladená ústava, sa zapáčili už 300-tisíc ľuďom po celom svete. Ako mohol tento štát vlastne vzniknúť? Dôvodom sú hraničné spory medzi Chorvátskom a Srbskom, pás zeme pri Dunaji si údajne doteraz nenárokovala ani jedna z týchto krajín. Pred mesiacom, takmer na deň presne, sa tak Vít Jedlička rozhodol založiť nový štát.

We have just learned from the Croatian media, that our flag was stolen. Good news is that if you help us by donating...

Posted by Liberland on 18. apríl 2015

Chorvátske aj srbské úrady ale popierajú tvrdenie, že ide o územie nikoho, o ktoré nemá nikto záujem. V skutočnosti ide o oblasť, ktorú si nárokujú oba balkánske štáty. Problém vyplynul z toho, že časť hranice medzi nimi vytyčuje rieka Dunaj, ktorá v tomto úseku zmenila tok. V posledných dňoch Chorvátsko zostrilo kontrolu v okolí Liberlandu, do oblasti nasadilo policajné hliadky aj policajné člny, aby zabránilo opakovaným pokusom desiatkám "Liberlanďaňov" do neobývanej oblasti preniknúť. Prístup zo svojej strany hranice údajne blokuje aj Srbsko.

This is first Liberland ship. We actually need much more for the settlement. Please donate for our cause https://liberland.org/en/donations/

Posted by Liberland on 10. máj 2015

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu