Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Čech sa postaral o svetovú senzáciu: Vytvoril niečo neskutočné, považujú ho však za somára!

Vlajka, ktorú Čech vztýčil, je už preč.
Vlajka, ktorú Čech vztýčil, je už preč. (Zdroj: profimedia.sk)

ZÁHREB - "Hľadáte Liberland? A to ste zo Sarajeva prišli až sem? Ako by ste v Bosne nemali dosť vlastných starostí s novými štátmi a rozpadom krajiny," reagujú hostia kaviarne v mestečku Kneževi Vinogradi na severovýchode Chorvátska. V článku o pátraní po nedávno vyhlásenom štáte ležiacom na neobývanom chorvátsko-srbskom pomedzí o tom píše sarajevský denník Dnevni Anaz.

"Čo by sme hovorili? Prišiel nejaký český somár a vytvoril štát, veď je to blázinec," hovoria miestni ľudia o senzácii, ktorá už niekoľko dní priťahuje pozornosť médií po celom svete. Liberland, ktorý vyhlásil 13. apríla Čech Vít Jedlička, leží na západnom brehu Dunaja. Územie o rozlohe asi siedmich kilometrov štvorcových je súčasťou prihraničného pásu krajiny, na ktorého vlastníctve sa Chorvátsko a Srbsko nedokážu dohodnúť.

Obyvatelia miest na chorvátskej strane hranice, ktorá leží najbližšie ku "krajine nikoho", síce o tejto senzácii veľa nevedia, zato už vymysleli pár anekdot. "Samozvaný prezident samozvanej krajiny Liberland zamestnal sekretárku, ako už to tak býva. A ona mu hovorí 'prezident, dorazil mail'. A on odpovie - 'Tak nech vojde'," smeje sa Nikica zvaný Apač svojmu vtipu, ktorým reaguje na otázku, či je medzi miestnymi nejaký občan Liberlandu.

Prečítajte si aj: Historický zlom medzi Slovákmi a Čechmi: Predbehli sme susedov, pozrite sa prečo!

Čašník Marko Grbeša sa čuduje, prečo historka o "krajine nikoho" pritiahla takú pozornosť. "Máme z toho srandu. Tu to nikto neberie vážne, a vlastne o tom ani nepremýšľame. Máme svoju prácu, mladí odchádzajú, pretože sa im nechce živiť dobytkárstvom a sedlačením. A teraz ešte aby sme sa otravovali s nejakým Čechom," hovorí Grbeša.

Príbeh o Liberlande, ktorý Vít Jedlička vyhlásil ako "štát všetkých občanov, ktorí chcú žiť a nechať druhých žiť", priniesli mnohé svetové médiá. Internet je plný komentárov a Jedličkovi už dorazili tisícky žiadostí o občianstvo. Ale je Liberland skutočne taká bájna Utópia, za ktorú ju vydáva?

Prvý problém je v tom, že sa tam nesmie ísť autom, pretože územie leží v ochrannom vodnom pásme. A chorvátski pohraniční policajti sa nemôžu dočkať, aby chytili nejakú obeť. "Autom sa tam dá dostať, ale bude to stáť 2500 kún (cca 320 eur) pokuty. Ani neviem, čo tu vlastne hľadáte, nič tu nie je, vlajka (ktorú tam vztýčil Jedlička, poznámka ČTK) je už dávno preč," hovoria členovia policajnej hliadky.

O bicykloch síce zákaz nehovorí, ani tak ale nie je ľahké sa do nového štátu dostať. "Čau chlapci, vy ste tí novinári zo Sarajeva, ktorí hľadajú Liberland? Tam nemôžete, to je obyčajný les, ktorý často zaplaví rozvodnený Dunaj. Dúfame, že nemáte nejakú vlajku," hovoria členovia druhej hliadky, na ktorú novinári narazili po kilometri šliapania do pedálov. "Ísť tam smiete, to nie je problém, len by ste mali vedieť, že je práve lovecká sezóna. Až dôjdete k závore, radšej to otočte, aby si vás nejaký lovec nepomýlil s diviakom," hovorí policajt.

Dva zatúlané diviaky boli tiež jediným svedkom 18 kilometrov dlhej cesty na bicykloch k Liberlandu, od ktorého sa dvojica reportérov vydala späť k svojmu autu, aby preskúmala postoj k novo vyhlásenému štátu v susednom Srbsku. "Chlapci, čo je nové v Liberlande?" znela prvá otázka na hraničnom priechode, ešte než novinári stihli vybrať pasy.

V Chorvátsku evidentne nikto neberie Liberland vážne. "Je to všetko hlúposť! Aká 'krajina nikoho'? Ten človek, ten Čech, prišiel medzi Srbsko a Chorvátsko robiť štát! Prečo to neskúsil na českých hraniciach?" rozčuľuje sa starosta obce Kneževi Vinogradi Deneš Šoja, podľa ktorého je celý Liberland len zbytočné obťažovanie miestnych úradov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu