Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Majitelia domácich miláčikov sú zhrození: V žrádle objavili všeličo, aj konské mäso!

(Zdroj: Theron Humphrey)

NOTTINGHAM – Odborný magazín Acta Veterinaria Scandinavia prekvapil fanúšikov domácich miláčikov najnovším zistením, že žrádlo pre domáce zvieratá obsahuje bližšie nešpecifikované druhy zvierat, rôzne kúsky hovädzieho, kuracieho, bravčového, ale aj konského mäsa. V informáciách na etikete však tieto fakty, samozrejme, spomenuté nie sú.

Výskumníci z univerzity v Nottinghame objavili v 17 vzorkách popredných značiek DNA z kravy, kuraťa, prasaťa aj koňa. Žiadna z týchto súčastí žrádla nebola spomenutá na etiketách týchto voľne dostupných krmív. O konskom mäse sa na etiketách nepísalo vôbec. Ďalšie nešpecifikované druhy boli v 14 zo 17 vzoriek produktov predávaných aj v supermarketoch.

Vzorky, ktoré boli označené „s hovädzím mäsom“, obsahovali od 14 do 56 percent kravskej DNA, avšak len v dvoch zo siedmich vzoriek bolo viac ako 50 percent hovädzieho mäsa. Zvyšných päť vzoriek ukrývalo viac bravčového mäsa, než kravského. Podobne klamlivo dopadlo aj krmivo s označením „s kuracím mäsom“.

V tomto smere obsahovali konzervy od 1 do 100 percent kuracieho mäsa, dve vzorky mali v sebe viac bravčového a hovädzieho mäsa ako kuracieho. Odborníci upozorňujú, že nejde len o nedostatky v označovaní výrobkov a tým pádom o porušovanie zákona, ale tento fakt môže negatívne ovplyvniť domácich miláčikov, ktorým ochucujeme žrádlo práve mäsovými konzervami.

„Môže to byť prekvapenie pre zákazníkov, keď zistia, že nenápadne opísaný obsah označený na plechovke ako bravčové v skutočnosti znamená viac hovädzej kostrovej svaloviny a väčšinu neidentifikovateľných živočíšnych bielkovín,“ opisuje Kin-Chow Chang z univerzity v Nottinghame. To môže mať, samozrejme, negatívny dopad na trávenie a vážne to ohrozuje zvieratá s alergiou na niektoré zložky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu