Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Dobré správy: Na Slovensko sa vrátil takmer vyhynutý druh zvieraťa

Otis tarda - Drop fúzatý
Otis tarda - Drop fúzatý (Zdroj: wikimedia)

BRATISLAVA - Na územie Chráneného vtáčieho územia Lehnice sa vrátil ohrozený druh vtáka drop fúzatý. Ako informovala PR manažérka organizácie Ochrana dravcov na Slovensku Martina Brinzíková Badidová, na Slovensku je tento druh považovaný za takmer vyhynutý.

Pravidelne zimuje už len v Chránenom vtáčom území Sysľovské polia pri Bratislave. Ešte v 80. rokoch minulého storočia v Lehniciach prebýval kŕdeľ 20 jedincov, ktoré však postupne uhynuli v dôsledku nárazov do elektrických vodičov vybudovaných vedení. Vzhľadom na svoju veľkú hmotnosť totiž podľa ochranárov nedokážu dropy počas letu dobre manévrovať.

Ochrana dravcov na Slovensku v rámci projektu na zvýšenie populácie dropov fúzatých na Slovensku vytvorila v areáli chráneného územia Lehnice úhorovú plochu o rozlohe 40 hektárov. Na nej sa postupne obnovili pôvodné spoločenstvá rastlín a hmyzu, ktoré tvoria hlavnú zložku potravy dropov. Takisto v spolupráci s energetikmi zabezpečili ochranári montáž chráničov na konštrukcie 22 kilovoltového vedenia a inštalovali výstražné prvky na vodiče 400 a 110 kilovoltových vedení.

"Chránené vtáčie územie Lehnice sa tak stalo prvým chráneným vtáčím územím, kde sa celoplošne podarilo eliminovať hrozbu zranení alebo úhynov dropa a všeobecne vtáctva následkom kolízií s elektrickými vedeniami alebo zásahom elektrickým prúdom," povedal predseda Ochrany dravcov na Slovensku Jozef Chavko. Opätovné pozorovanie jedincov dropa fúzatého v chránenom území podľa ochranárov potvrdzuje dôležitosť a význam podobných opatrení. Na projekte Ochrana dropa fúzatého na Slovensku spolupracovali s Ochranou dravcov na Slovensku aj Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko a Štátna ochrana prírody SR. Projekt financovala v rámci programu LIFE-Nature Európska komisia. 

Drop fúzatý je celosvetovo ohrozený stepný druh vtáka. Sliepka dropa váži priemerne tri až päť kilogramov a kohút osem až 16 kilogramov. Dropy sa živia predovšetkým hmyzom, drobnými stavovcami, ale aj semenami poľných rastlín alebo dužinatými plodmi. Začiatkom dvadsiateho storočia sa počet dropov fúzatých žijúcich na našom území odhadoval na približne 2 400, na prelome 80. a 90. rokov ochranári registrovali len niekoľko desiatok jedincov. Pokles početnosti tohto druhu spájajú ochranári okrem úhynov spôsobených elektrickými vedeniami aj s úbytkom prirodzených stepných oblastí, ktoré sa vo väčšine prípadov premenili na poľnohospodársku pôdu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu