Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Dominový efekt: Bizarné reťazce udalostí, ktoré vytvorili dnešný svet!

Bez týchto vynálezov by svet vyzeral úplne inak Zobraziť galériu (6)
Bez týchto vynálezov by svet vyzeral úplne inak (Zdroj: SITA, Thinkstock)

WASHINGTON- Vedeli ste, že klimatizácia pomohla Georgeovi Bushovi, aby sa stal prezidentom? Alebo že sa Titanic postaral o úbytok ženskej populácie v Číne? Na históriu sa dá pozerať z viacerých pohľadov. Nedávno ju prehodnotil spisovateľ Steve Johnson a prišiel na veľmi zaujímavé, ba priam bizarné súvislosti.

Občianska vojna v USA k bikinám

Americký lekár David Leal strávil veľkú časť svojho života bojom s nehygienickými dodávkami vody. Jeho otec totiž zomrel po tom, ako sa infikoval baktériou pochádzajúcou práve z vody. Na začiatku 20. storočia prišiel s nápadom, aby sa vodovodné potrubie začalo prečisťovať chlórom. Tento krok viedol k poklesu úmrtí o 34 percent v dôsledku nákazy rôznych pliag nachádzajúcich sa vo vode, dojčenská úmrtnosť dokonca klesla až o 75 percent.

Používanie chemikálie tak viedlo k čistejšej vode, ktorá zas vydláždila cestu k masívnejšiemu využívaniu vonkajších priestorov na kúpanie. Spoločnosť tak začala akceptovať ženy odeté v čoraz menších plavkách, z ktorých sa nakoniec stali bikiny.

Dominový efekt: Bizarné reťazce
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA, Thinkstock)

Od Titanicu k zvyšovaniu čínskej mužskej populácie

Po tom, ako približne 1500 ľudí zahynulo v potopenom Titanicu, si jeden kanadský inžinier predsavzal, že k podobnej katastrofe v budúcnosti už nikdy nedôjde. Svojím konaním ale spôsobil ďalšiu. Reginald Fessenden totiž vynašiel technológiu, ktorá pomáha detekovať ľadovce. Tá bola neskôr upravená na sonar, z ktorého zas vzišiel vynález menom ultrazvuk. No a v Číne, kde od 70. rokov minulého storočia platí prísna reštriktívna politika jedného dieťaťa, práve kvôli ultrazvuku došlo k rapídnemu poklesu ženskej populácie. Už počas tehotenstva vie totiž odhaliť pohlavie plodu a keď bol ženský, budúce mamičky museli ísť na potrat. Potom sa stalo to, že sa muži, takpovediac, premnožili.

Dominový efekt: Bizarné reťazce
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA, Thinkstock)

Od klimatizácie po prezidenta Georgea Busha

Mnohí ľudia sa ešte aj dnes pýtajú, ako je možné, že George Bush mladší sa stal prezidentom USA. Vedzte teda, že nepriamo za to môže obyčajná klimatizácia. Jej vynájdenie totiž spôsobilo, že čoraz viac dôchodcov, ktorí sú rovnako ako Bush prevažne republikáni, sa sťahuje prežiť jeseň svojho života na juh Spojených štátov. A tak sa stalo, že v štátoch, ktoré boli predtým baštou demokratov, sa začala rozmnožovať populácia republikánov. Tým pádom získal George Bush mladší viac hlasov v prezidentských voľbách, ktoré nakoniec dvakrát aj vyhral.

Dominový efekt: Bizarné reťazce
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA, Thinkstock)

Od Galilea k satelitnej navigácii

Keď bol Galileo Galilei malý chlapec, rád chodieval do kostola. Jedného dňa v roku 1583 v miestnej kadetrále zaujala jeho pozornosť kývajúca sa lampa. Jej pohyb mal pravidelný charakter. Tento poznatok neskôr viedol k vývoju presnejších hodín, ktoré tak vystriedali slnečné hodiny. V súčasnosti využívame atómové hodiny, ktoré sú zabudované v satelitoch krúžiacich okolo Zeme. Vďaka tomu sa teraz môžeme hrajkať s GPS navigáciou na našich mobiloch či v autách. Ďakujeme Galileo.

Dominový efekt: Bizarné reťazce
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA, Thinkstock)

Ako čítanie zachránilo milióny životov pred chorobami

Milióny ľudských životov boli zachránené v dôsledku vynájdenia tlačiarenského lisu. Po tom, ako Guttenberg v pätnástom storočí vynašiel kníhtlač, sa totiž začali masovo tlačiť a šíriť knihy, medzi vyššou vrstvou a neskôr i medzi bežnými ľuďmi. Spolu s čítaním šlo ruka v ruke aj vývoj šošovky. Tá zas umožnila zostrojenie mikroskopu, vďaka ktorému vedci zistili, že ľudské telo sa skladá z buniek, na ktoré často útočia mikroskopické organizmy.

Dominový efekt: Bizarné reťazce
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA, Thinkstock)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu