Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Toto je 10 správ, ktoré zmenili svet: Viete, čo bolo napísané napríklad v prvom emaile?

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Profimedia)

BRATISLAVA – Rozvoj ľudstva súvisí s mnohými vecami, od vynálezu kolesa po industrializáciu, avšak málokto sa dnes zamýšľa nad tým, že najdôležitejším bodom v histórii bola vždy komunikácia. Mnohí odborníci varujú, že komunikačné technológie už v súčasnosti plnia až nezdravo dôležitú úlohu v živote mnohých ľudí, avšak bez rozmachu v tejto oblasti by sme možno ešte dnes umierali na mor. Toto je desať najdôležitejších udalostí ovplyvňujúcich sled dejín!

Prvá vytlačená kniha

Napriek rôznemu názorovému spektru, nedá sa pochybovať o tom, že Biblia je najdôležitejšou, doteraz najpredávanejšou a najčítanejšou knihou všetkých čias. Ako prvá zbierka morálnych zákonov sprevádza ľudstvo tisícročia. Preto sa nemožno diviť, že Johannes Gensfleish, svetu známy ako Gutenberg, si vybral práve túto teologickú a historickú zbierku. Mazarinova Biblia, ako sa niekedy nazýva, vyšla v roku 1454, hromadne tlačiť ju začal až v roku 1455.

Toto je 10 správ,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: archív topky)

Prvý transatlantický telegrafný kábel

Predtým sa informácie dostávali na iný kontinent len poštou, čo bolo veľmi zdĺhavé najmä kvôli obchodným transakciám. Okamih, keď sa po prekvapivých 26 dňoch spojila Kanada s Írskom, a zrazu bolo možné vysielať 25 slov za hodinu. V roku 1858 to bola veľká vec, aj keď cena takéhoto rozhovoru sa pohybovala okolo 100 dolárov, čo bolo na tie pomery naozaj dosť. „Európa a Amerika sú spojené pomocou telegrafu. Sláva Bohu na výsostiach! Mier a dobrú vôľu všetkým ľuďom na Zemi,“ zneli prvé slová prenesené cez Atlantik.

Prvý telefonát

O niečo neskôr šiel Alexander Graham Bell v hotelovej izbe v Bostone vyskočiť od radosti z kože. Presne 10. marca 1876 sa cez telefón porozprával so svojim asistentom, vďaka tejto udalosti nemenej známym Thomasom Watsonom. „Pán Watson, poďte sem, chcem vás vidieť,“ povedal Bell, aj keď v tom vzrušení vlastne nie je isté, že toto boli presne jeho slová. Watson si totiž do laboratórneho diára zapísal tento výrok, no v neskôr natočenom dokumente povedal, že Bell nepovedal Chcem vás vidieť, ale iba Chcem vás tu.

Toto je 10 správ,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Profimedia)

Prvé verejné rádiové vysielanie

V tomto smere sa o rozvoj rádiografie zaslúžil aj Slovák. Jozef Murgaš z Tajova má v Spojených štátoch, kam sa vysťahoval, registrovaných 12 patentov z tejto oblasti. Avšak mnoho zvučných mien, ako Marconi či Rutherford, sa muselo spojiť, kým sa v roku 1906 z Fessendenovej stanice Brant Rock v štáte Massachutes 24. decembra neozvali najprv slová z Lukášovho evanjelia, potom hra na husliach a nakoniec malebné tóny z gramoplatne s prianím veselých Vianoc.

Život Jozefa Murgaša bol
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: monoskop.org)

Prvé verejné televízne vysielanie

Veľkú smolu mal študent univerzity v Lipsku, Paul Gottlieb Nipkow, ktorý už v roku 1884 vyvinul technológiu rotujúcej platne. Tá mala zabezpečiť rasterizáciu obrázkov. Nipkow ale fungujúci model nikdy nevytvoril, aj keď jeho systém sa nakoniec používal až do začiatku druhej svetovej vojny. Tým hrdinom sa tak stal John Logie Baird, ktorý prvýkrát dokázal predviesť verejnosti obrázky v pohybe 25. marca 1925. S pomocou British Broadcasting Corporation (BBC) spustil aj prvé verejné a pravidelné televízne vysielanie, ale až 2. novembra 1936.

Prvá internetová komunikácia

Profesor Leonard Kleinrock si spolu so svojím talentovaným študentom/programátorom Charleym Klinom a programátorom Billom Duvallom zo Stanfordského výskumného inštitútu pripisujú prvenstvo v oblasti elektronickej komunikácie. Vtipné je, že predchodca internetu – systém ARPANET, akoby predpovedal súčasnú mániu v komunikačných skratkách. Prvé slovo, ktoré si 29. októbra 1969 medzi sebou títo muži poslali, malo byť „login“ (z ang. prihlásenie), no systém spadol ešte predtým, než sa stihla celá správa odoslať, a tak prijatá správa obsahovala iba začiatočné písmená „lo“.

Takýto počítač predvádzal Don Nerrick v Seattle v roku 1969
Zobraziť galériu (7)
Takýto počítač predvádzal Don Nerrick v Seattle v roku 1969  (Zdroj: Profimedia)

Prvý telefonát cez mobilný telefón

Martinovi Cooperovi, vývojárovi z firmy Motorola, dávame plus za zmysel pre humor. Dňa 3. apríla 1973 totiž zavolal svojmu konkurentovi, doktorovi Joelovi S. Engelovi z laboratórii Bell Labs, aby mu oznámil, že už vyrobil prvý protoyp mobilného telefónu. Práve týmto telefonátom dokázal, že plne funkčného.

Toto je 10 správ,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: YouTube)

Prvý email

ARPANET bol kolískou aj ďalšieho dnes už nevyhnutného výdobytku – emailu. Ku koncu roka 1971 Ray Tomlinson poslal prvý mail, a to sám sebe! Aj keď ostatní priekopníci zrejme nad prvými slovami a textami rozmýšľali, lebo pochopili, že sa zapíšu do histórie, Ray si len robil svoju prácu. „Skúšobné správy sú nenávratne vymazané... S najväčšou pravdepodobnosťou prvá správa obsahovala niečo ako QWERTYIOP alebo niečo podobné,“ povedal na margo obsahu prvého emailu.

Prvé video na YouTube

Dnes sa na YouTube nachádzajú milióny videí z celého sveta, tie zábavné, poučné, trápne aj milé. Zamysleli ste sa niekedy, ktoré bolo prvé? V roku 2005, presnejšie 23. apríla, užívateľ s prezývkou jawed nahral video s názvom Me at the zoo (z ang. Ja v zoo), ktoré má do dnešného dňa takmer 18,5 milióna vzhliadnutí.

Prvý tweet

Aj keď sociálna sieť Facebook vznikla už v roku 2004, jej prechod do masovej formy, v ktorej je využívaná dnes, trval pomerne dlhý čas. Tvorcovia Twitteru mali v tomto smere ľahšiu cestu, rýchlo sa učili na chybách Marka Zuckerberga. Prvý tweet o 9:50 21. marca 2006 nahral Jack Dorsey, spolutvorca a šéf spoločnosti: „Práve si len tak nastavujem môj twitter.“

Prvý tweet mal očividne
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Twitter)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu