Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Príčina hrozivých povodní v strednej Európe: Môže za ne obrovský mrak!

Povodeň v Bratislave
Povodeň v Bratislave (Zdroj: Tip čitateľa, )

BRATISLAVA - Ešte pred pár dňami situácia až taká vážna nebola. Lenže príroda je nevyspytateľná a ešte stále nás dokáže poriadne prekvapiť, dokonca aj meteorológov. Povodeň, ktorá momentálne sužuje najmä Bratislavu, údajne spôsobila špecifická tlaková níž, z ktorej napršalo nezvyčajne veľa vody.

Išlo až o trikrát väčšie množstvo, než normálne naprší za niekoľko mesiacov. Peter Jurčovič pre Jojku poznamenal, že obrovský mrak sa nad strednou Európou držal nezvyčajne dlho a zároveň z neho vytrvalo pršalo, čoho dôsledkom sú súčasné záplavy. Išlo o rozsiahlu tlakovú níž, ktorá krúžila nad Slovenskom, Českom, Rakúskom a Nemeckom.

Ďalšou anomáliou podľa Jurčoviča bolo to, že teplý vzduch tentokrát neprichádzal z juhu, ale zo severu. Samotní odborníci priznali, že nečakali, že tlaková níž spôsobí až takéto povodne. "Ešte tri dni pred touto povodňou to tak nevyzeralo," povedal Jurčovič s tým, že za tri dni napršalo viac ako 350 mm zrážok, pričom normálne množstvo je 60 - 70 mm.

Rieky potom nestíhajú odvádzať také množstvo vody a zákonite dochádza k zaplaveniu oblasti. Našťastie sa však spomínaná tlaková níž už začala presúvať na východ, takže sa zdá, že horšie to už nebude. Zároveň sa ale začína otepľovať, čo môže spôsobiť ďalšiu hrozbu v podobe búrok a následné lokálne povodne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu