Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vlado Fischer o Polčase rozpadu: Zvládli sme to až podozrivo hladko

Vlado Fischer
Vlado Fischer

Deviaty ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava otvorí slovenský film, debut Vlada Fischera Polčas rozpadu.

„Domnievam sa, že predstaviť nový slovenský film sa ešte stále pokladá za udalosť. A uviesť ho počas slávnostného otvorenia Medzinárodného filmového festivalu Bratislava znamená udalosť či radosť dvojnásobnú,“ zdôvodňuje voľbu slovenského filmu na úvod festivalu Peter Nágel, programový riaditeľ MFF Bratislava.

Otvárací film festivalu Polčas rozpadu Vlada Fischera, ktorý vznikol na základe scenára známeho slovenského autora Viliama Klimáčka, je tragikomédiou zo súčasného veľkomesta o rozpade vzťahov, istôt, jedného manželstva a možno aj o miznutí elementárnej slušnosti z nášho života. Rozpráva o úspešných štyridsiatnikoch, ktorí sa v zajatí každodennej banality dopúšťajú drobných podrazov, klamstiev a nevier, až sú náhle konfrontovaní s neúprosným odhalením. Film s jemnou iróniou a humorom zachytáva rôzne pokusy prekryť utajované pocity úzkosti a nespokojnosti s osamelým a vyprázdneným životom.


Vlado Fischer sa narodil 29..1. 1962 v Bratislave. Po ukončení gymnázia na Metodovej, absolvoval na VŠMU v Bratislave (1981 – 1986) - odbor filmová a televízna réžia. V rokoch 1987 – 1990 pracoval v STV v redakcii literárno-dramatického vysielania. Od roku 1990 pôsobil ako umelec v slobodnom povolaní. Spolupracoval s rôznymi producentskými a reklamnými spoločnosťami ako režisér.
Pre STV natočil niekoľko TV hraných filmov:
Dráma (1988), Konto (1989), Posledná nepríjemnosť (1989), Doloroso (1994), Iba taká hra (1995), Zlatá podkova (1997).
V roku 1997 režíroval prvý slovenský sitcom Duchovia. Vytvoril niekoľko úspešných zábavných programov, reklám a charitatívnych programov.

Polčas rozpadu - kvalitnejší trailer

Rozhovor

09:52:56 - otázka od: maly ET Preco by si ludia mali pozriet vas film Polcas rozpadu? Pretože je to slovenský film a bolo by dobré keby ľudia začali chodiť do kina. Pri filme si príjemne oddýchnete, poplačete si, uvidíte skvelých hercov, pekné obrázky, dobrú hudbu...a možno sa tam aj nájdete

09:55:43 - otázka od: vladko Da sa uzivit pracou rezisera na Slovensku??? Dobrá otázka, ťažká odpoveď. Je to individuálne. Každopádne film so všetkým trvá pre režiséra zhruba rok práce. Iné režisérske aktivity typu reklama... sú určite lukratívnejšie......

09:58:04 - otázka od: fedor je tazke zohnat peniaze a podporu pre slovensky film? Je to nesmierne ťažké. Film musí v prvom rade podporiť Ministerstvo kultúry a Slovenská televízia, aby sa dalo o filme vôbec uvažovať. Sú príklady aj nízorozpočtových filmov, točených videotechnológiou, ale hodne závisí od témy.

09:59:12 - otázka od: igorko zdravim:) ako sa citite den pred premierou? musi to byt vzruso! niekto ten film uz urcite videl, takze ake su prve ohlasy? Cítim sa ako pred maturitou. Prvé ohlasy sú pozitívne a to asi nie je dobre. Veľmi som zvedavý ako prijíme slovenský divák tento film

10:01:17 - otázka od: jana dobry den pan Fisher! som velmi rada, ze mame na slovensku novy film. zatial sice neviem, co si mam o nom mysliet, ale ked si ho pozriem, uz vediet budem:) ako sa vam spolupracovalo s hercami? posluchali vas? je film taky ako ste si ho predstavovali, alebo su tam nejake veci, ktore vas mrzia a rozculuju? V každom filme je veľa vecí, ktoré ex-post režiséra rozčuľujú, ale o nich nebudem písať. A herci či poslúchali? Bola to veľmi dobrá kreatívna spolupráca a aj ľudsky ma to veľmi obohatilo.

10:03:25 - otázka od: srnka Ten trailer je hrozny, tak dufam, ze film bude lepsi... Trailer som nerobil ja, ale mne sa páči. Ide o to, že sme zvyknutí na americké "výbušné" trailery, a tento je iný.

10:04:36 - otázka od: marika Ja som vcera pocula, ze vraj tam hral aj Yxo z Hexu nejakeho majitela fitka. Je to pravda? Hral tam - to je pravda, ale celý tento obraz som vystrihol - nie kvôli Yxovi.

10:06:20 - otázka od: Andy Kedy okrem premiery sa bude film premietat a kde? ja som v ten den mimo slovenska a rad by som si ho pozrel...??? Mimo kín bude uvedený aj v Slovenskej televízii, ale až koncom budúceho roka.

10:08:30 - otázka od: velky ET Ako sa Vám spolupracuje s Jankom Krónerom, už ste s ním robili na seriáli Duchovia. S Jankom...spolupráca bola nadštandartná. V Duchoch to bola skôr zábava a pri Polčase tvrdá robota. Sme priatelia takže sa nám robilo výborne.

10:09:58 - otázka od: ninka Mate nejakeho oblubeneho herca,alebo herecku, ktorych obsadzujete do kazdeho svojho filmu? Pre kiná to bol môj prvý film. Ale v podstate , keď si spomínam na svoje televízne filmy nemám nikoho takého.

10:11:58 - otázka od: Dominicus Dobrý deň. Film Polčas rozpadu sa na slovenské pomery dokončil celkom rýchlo. Mali ste nejaké problémy alebo neočakávané nepríjemnosti, ktoré ohrozili výrobu filmu? Až podozrivo "hladko" sme to zvládli. Trochu sme sa vytrápili s technológiou Dolby digital. To bola pre mňa nová skúsenosť.

10:13:51 - otázka od: jana az teraz som si vas dala do suvisu s serialom duchovia. to bola celkom sranda. neplanujete nejaky vtipny serial? lebo ja susedov velmi nemusim....:))) alebo vas chytil film a uz budete robit len celovecerne filmy? to by tiez nebolo zle:) Nebránim sa žiadnemu žánru. Duchovia bol prvý sitcom na Slovensku - všetci sme sa učili ako sa to robí. Teraz pripravujeme ďalší film, tak držte palce.

10:16:29 - otázka od: ivanka dobry:) ste reziser a ako reziser nemusite robit len filmy. keby vas oslovili napr. na reziu superstar, sli by ste do toho? bolo by to pre vas zaujimave? Pred chvíľou som písal, že sa nebránim žiadnemu žánru. Režíroval som Večery Milana Markoviča, Promue s R.Mullerom, Hodinu deťom, atd.

10:18:19 - otázka od: fedor kde sa spracovaval material filmovi...tocilo sa na 35mm?kde sa mixoval zvuk ked je to DD?dostaly sancu slovenske firmy? Slovenské firmy bohužial nedisponujú touto technologiou. Viete ako dopadla Koliba...Bohužiaľ sme všetko dokončovali na Barrandove. Okrem avidového strihu - to sa robilo tu.

10:18:42 - otázka od: btb Caf ! Mas akvarko ? nemám, ale syn by hrozne chcel

10:20:50 - otázka od: peta dobry den pan fischer, v prvom rade vam gratuluje k nadludskemu vykonu, pretoze nakrutit na slovensku film je vykon nadsludsky:) co bolo najtazsie pri vyrobe filmu? a co naopak bolo uplne najlepsie? Ďakujem. Najťažšie je točiť erotické scény a úplne najlepšie... asi spolupráca s Ivou Janžurovou

10:22:26 - otázka od: ivus dobry, prave som si precitala, ze ceska vlada pridala filmu 100 milionov. u nas take nieco asi nehrozi. nedepta vas situacie v nasej kinematografii? a naozaj je to u nas len o peniazoch? Deptá a dosť. Keď ide na ČT Kinobox musím to prepnúť, aby ma neporazilo.

10:23:07 - otázka od: Andy to sa mi nechce cakat az do konca buduceho roka...tana je tam skutocne sexi aspon v tej ukazke co bezi v telke :-) JE

10:25:03 - otázka od: Suckersson Dobrý deň... Ako by ste charakterizovali svoj životný "polčas rozpadu"? Pfuuu, tak, žeby som sa tu rozpísal na túto tému? To sa asi nedá.

10:26:42 - otázka od: jana zdravim:) chystam sa na mff, co okrem vasho filmu by som si urcite mala pozriet. mate nejakeho horuceho favorita? Určite si pozrite hlavne slovenské filmy. Tento rok ich tam je najviac za uplynulé obdobie.

10:29:05 - otázka od: peter Pán režisér, neviete o nejakej web stráne, prostredníctvom ktorej je možné si vyhľadať režiséra,info o jeho tvorbe,atď. a hlavne mailové adresy, pre kontakt s divakmi. Bohužiaľ webstránku ešte nemám.

10:29:47 - otázka od: barunka bry den, pan reziser. trailer ma sice neoslovil, ale na to ja nedam, lebo som sa uz parkrat neprijemne prekvapila, trailer super, film na figu:) urcite sa pojdem na film pozriet. obsadenie je vyborne, tak snad to bude dobre. Ďakujem

10:33:22 - otázka od: marika A preco ste toho Yxa vystrihli??? Musi byt z toho smutny... :))) To neviem, či je smutný, ale celý obraz, kde hral napríklad aj J. Johanides musel ísť bohužiaľ von. Pri zostrihu si film žije svoj vlastný život a musia ísť oproti scenáru von aj iné zaujímavé obrazy, za ktorými je mi veľmi smutno.Napríklad tak isto išli von dva skvelé obrazy s pani Ivou Janžurovou. To je film...

10:36:37 - otázka od: jana mne nedaju ti duchovia. co bolo na nakrucani prveho slovenskeho sitcomu najtazsie? podla mna to ako prvy pokus nedopadlo najhorsie. keby ste vedeli ake to bude, sli by ste do toho zas? Išiel. Najťažšie bolo, že musíte extrémne rýchlo nakrúcať. Predstavte si, že za jeden deň musíte nakrútiť jeden diel. Je to bláznivé tempo.Aj pre scenáristu. Niekedy sme dostali scenár deň pred nakrúcaním.Šialnstvo. Ale vzrušujúce..

10:38:47 - otázka od: atlee Co plany do buducnosti ? Kedy uvidime dalsi film Vlada Fischera ? Pripravujeme ďalší film, ale je to beh na dlhé trate. Ak by všetko išlo úplne ideálne dalo by sa nakrúcať najskôr v lete 2009.:((

10:40:20 - otázka od: mililik Kdy bude mit film premieru v Cesku? dekuji a hezky den do Bratislavy Ďakujem a ja pozdravujem. To bohužiaľ neviem, ale producen je v jednaní s potencionálnym českým distributérom

10:43:19 - otázka od: janko dobry den, drzim paste na premiere:) spomenuli ste, ze pripravujete dalsi film. mozete prezradit nieco viac? Nemôžeeem. Ale bude ešte o čosi odvážnejší ako tento. Ak diváci budú pozitívne reagovať na Polčas rozpadu bude to prvý krok.

10:55:13 - otázka od: Helena Ármaiová p.Fischer, dá sa už niekde kúpiť DVD Vášho nového filmu? Mám záujem, nakoľko môj syn tam ako komparzista hral spolužiaka Táne Palhorfovej. Prajem Vám veľa ďalších úspešných filmov. Ďakujem Ármaiová_ Ďakujem ale na DVD sa film dostane najkôr za rok

10:56:49 - otázka od: marcela vas film je v sutazi. myslite si ze vyhra? Česť je už len to, že som sa zúčastnil a to či vyhrá nejakú cenu...nuž konkurencia je veľmi silná...takže asi nevystrelí motyka

11:00:58 - otázka od: Lucka Ahoj. Ja som vzdy chcela byt reziserkou a dufam, ze to dosiahnem, tak sa ta chcem spytat, ze ci je to az taka tazka praca? Práca to ťažká je a aj sa ťažko zhaňa. Ale držím palce. Rád by som sa , ak sa nenahneváš, milá možno-budúca kolegyňa pri tejto odpovedi aj rozlúčil so všetkými a poďakoval sa za otázky. Držte palce Polčasu rozpadu a našej kinematografii. Ahojte. Do videnia

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu