Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Taňa Pauhofová: Ľadový kúpeľ v Dunaji

Táňa Pauhofová si zahrala v novom slovenskom filme Polčas rozpadu.
Táňa Pauhofová si zahrala v novom slovenskom filme Polčas rozpadu.

BRATISLAVA - Studený kúpeľ v Dunaji si počas nakrúcania nového slovenského filmu Polčas rozpadu užila herečka Táňa Pauhofová. Vo filme Vlada Fischera, ktorý v piatok otvorí Medzinárodný filmový festival Bratislava, si zahrala rebelujúcu študentku fotografie, ktorá sa zamiluje do staršieho muža.

Objekt jej lásky stvárnil Ján Kroner, s ktorým si spoločne užila scénu v Dunaji. Z vĺn veľtoku totiž jeho postava Viktor zachráni mladú rebelku.

"Padať do Dunaja nie je jednoduché. Všetky tie spodné prúdy a teplota vody, to je niečo, čo človek z brehu neodhadne. Bola som nemilo prekvapená, keď som tam skočila," priznala ČTK 24-ročná Pauhofová.

Hoci scénu nakrúcali v lete, voda vraj nebola príjemná. "Vôbec nezodpovedala moru v Grécku alebo jazeru, do ktorého sa dobrovoľne chodím kúpať," krútila hlavou mladá herečka. Práca na filme vraj nebola jednoduchá, ale stretla sa tam s príjemnými kolegami. Okrem Kronera si v tragikomédii zo súčasnej Bratislavy, ktorú napísal podľa svojej hry Gotika uznávaný dramatik Viliam Klimáček, zahrali aj české herečky Iva Janžurová, Klára Trojanová Pollertová, ale aj známe slovenské tváre Matej Landl a Diana Mórová.

"Je to taká rýchlovka, film sa dokončil koncom augusta a pár mesiacov na to je premiéra, je to také neobvyklé," skonštatovala Pauhofová, ktorá dúfa, že filmu slovenské publikum "dá šancu".

Opačným prípadom je film Juraja Nvotu Muzika, ktorý nakrúcali už pred dvoma rokmi. Jeho premiéry sa však Pauhofová tiež nevie dočkať. "Hrám tam úplne inú postavu, domácu puťku, manželku Ľuba Kostelného, hlavného hrdinu, ktorá je v područí svojich rodičov," popísala herečka, ktorá na plátne debutovala v roku 2002 ako hlavná postava Nvotovej slovensko-českej historickej snímky Kruté radosti.

Herečka, ktorá pred rokom získala prestížnu divadelnú cenu Dosky, má šťastie, že aj keď sa na Slovensku netočí veľa celovečerných filmov, obsadzujú ju často. Má však na konte aj dve snímky z roku 2003, ktoré dodnes pre rôzne problémy nedokončili, historický veľkofilm o Jánošíkovi a drámu Pokrvné vzťahy.

"Bohužiaľ je to naozaj až neprimeraný luxus," usúdila herečka. Podľa nej je absurdné, keď sa niektoré z mála slovenských filmov nedotočia, alebo neodvysielajú.

Príležitosti však dostáva aj v susednom Česku, poznajú aj ako princeznú z filmu Čert ví proč, či z drámy spoza múrov komunistickej väznice Kousek nebe. Práve tam dotočila televízny film BrainStorm s režisérom Jiřím Strachom a hercami Ivanom Trojanom a Radkom Brzobohatým. Na jar v Thajsku natáčala trojdielny televízny film Vlna v úlohe manželky Jiřího Bartošku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu