Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Slovenský film žije! V centre Bratislavy dokončili Polčas rozpadu

Výrobný štáb pozorne sleduje prípravy na záverečnú scénu filmu. Zobraziť galériu (17)
Výrobný štáb pozorne sleduje prípravy na záverečnú scénu filmu. (Zdroj: Bleskovky.sk)

BRATISLAVA - Ďalší slovenský film je na svete! V utorok podvečer padla posledná klapka novej snímky Polčas rozpadu, ktorá sa dokončovala na Hviezdoslavovom námestí za prítomnosti kamier, komparzistov a množstva zvedavcov.

V utorok nakrúcanej scéne hlavný hrdina Viktor, ktorého stvárnil Ján Króner, prechádza aj so svojim psom cez rušné námestie. "Je to film zo súčasnosti. Môžem prezradiť len toľko, že sa hlavný hrdina zamiluje do oveľa mladšej dievčiny," povedal pre Bleskovky Króner. Spomínanú dievčinu si zahrala Táňa Pauhofová, ktorú si Króner nevedel vynachváliť:

"Považujem ju za jednu z najtalentovanejších herečiek. O takých herečkách sa hovorí, že ju kamera miluje. Pracovať s ňou bolo veľmi príjemné." Filmári mali k dispozícii desiatky komparzistov, ktorí sa na ich pokyn spolu s hlavným protagonistom pohybovali po námestí. Po vyše hodine zavládla na pľaci spokojnosť s výslednou verziou a tak si mohol štáb na čele s režisérom Vladom Fischerom po dva a pol mesačnej drine vychutnať poslednú klapku filmu.

"Snažili sme sa urobiť film, ktorý je trošku náročnejší na rozmýšľanie, zároveň by mal byť aj komerčný, veselý i smutný a mal by obsahovať aj trošku erotiky. Mal by sa trafiť do diváckeho vkusu a chceli sme, aby mal aj výpovednú hodnotu," opisoval čerstvo nakrútený film režisér Fischer.

Podľa jeho slov tento príbeh o päťdesiatnikovi, ktorý sa zamiluje do mladého dievčaťa, vypovedá o dnešnej dobe, o úpade morálky, rozpadu vzťahov a hodnôt. Na Polčase rozpadu pracujú filmári takmer nepretržite od 16. júna. V týchto dňoch finišujú aj tvorcovia filmu Pokoj v duši a v najbližších mesiacoch sa u nás dokončí niekoľko ďalších snímok.

Slovenská kinematografia tak konečne chytila druhý dych. "Od roku 1989 nám len sľubovali, že sa to s filmom zlepší a ja som šťastný, že sa to začína rozbiehať," dodal Króner. Peňazí na film však stále nie je dosť. "Čím viac divákov bude na slovenské filmy chodiť do kina, tým bude vznikať aj viac kvalitnejších filmov," povedal režisér filmu Vlado Fischer.

V Polčase rozpadu uvidíme aj Ivu Janžurovú, Dianu Mórovú či Mateja Landla. "Diváci si určite prídu na svoje. Nakrúcali sme aj akčné scény a celý film má prekvapivý koniec, takže som zvedavý, ako ho diváci príjmu," prezrádza režisér Fischer. Nový prírastok do slovenskej kinematografie sa do našich kín dostane v decembri.

Exkluzívne! Ján Króner pozdravil čitateľov Bleskoviek a pozýva všetkých do kina na nový slovenský film Polčas rozpadu, v ktorom stvárnil hlavnú úlohu.

Polčas rozpadu - Ján Króner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu