Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Švédsko, ČR, Nemecko a Poľsko tvrdo skritizovali Lukašenka

Alexander Lukašenko
Alexander Lukašenko (Zdroj: SITA)

MINSK - Štyri krajiny Európskej únie prostredníctvom v piatok zverejneného článku v denníku International Herald Tribune tvrdo kritizovali staronového prezidenta Bieloruska Alexandra Lukašenka. Dôvodom sú udalosti, ktoré nasledovali priamo po skončení nedeľňajších prezidentských volieb.

Pod článkom sú podpísaní štyria ministri zahraničných vecí - šéf švédskeho rezortu diplomacie Carl Bildt, jeho nemecký kolega Guido Westerwelle, český minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg a poľský kolega Radek Sikorski. Situáciou v Bielorusku sa bude v januári na svojom mimoriadnom zasadnutí zaoberať aj Európsky parlament, potvrdil v piatok jeho predseda Jerzy Buzek.

Európski ministri označili spočítavanie volebných hlasov za "frašku" a zásah voči protestujúcich Bielorusom za "neoprávnenú represiu". Podľa štyroch šéfov diplomacie preto Lukašenko nie je "legitímne zvolený" a únie nesmie zostať "nemá". "Pokračovanie pozitívnych vzťahov s pánom Lukašenkom sa v tomto momente zdá byť mrhaním času a peňazí, on sa už rozhodol," píšu Bildt, Sikorski, Schwarzenberg a Westerwelle.

Lukašenko v nedeľu po štvrtý raz v poradí zvíťazil v prezidentských voľbách, v ktorých mu podľa volebnej komisie odovzdalo svoj hlas takmer 80 percent voličov. Kontroverzný líder však zožal tvrdú kritiku za netransparentné spočítavanie hlasov a policajný zásah na masových povolebných demonštráciách v Minsku, na ktorých sa v nedeľu zúčastnilo až 40 000 priaznivcov opozície. Polícia zatkla stovky osôb vrátane siedmich Lukašenkových protikandidátov, ktorých väčšinu už medzitým prepustili. Medzinárodné spoločenstvo vyjadrilo pobúrenie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu