Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Lekárnička predávala lieky narkomanom, dostala 4 roky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KLADNO - Okresný súd v Kladne dnes vymeral štyri roky väzenia farmaceuti Anne Paláskové, ktorá podľa obžaloby predávala vo veľkom lieky použiteľné na výrobu pervitínu. Súčasne jej na päť rokov zakázal pôsobiť v odbore.

Rozsudok nie je právoplatný, pretože obžalovaná sa na mieste odvolala na krajský súd. Rovnaký prípad dnes riešil aj Obvodný súd pre Prahu 7. Za predaj lieku Nurofen ľuďom, ktorí z neho potom vyrábali pervitín, poslal prevádzkovateľa pražskej lekárne na osem rokov do väznice s ostrahou.

Ľudia si podľa súdu chodili v rokoch 2007 a 2008 do lekárne v Kladne v obchodnom dome Tesco pre väčšie množstvo liekov, ako sú Modafen či Panadol Plus Grip. Tieto prípravky sú síce voľnopredajné, ale obsahujú pseudoefedrín, ktorý možno využiť na výrobu pervitínu. Palásková podľa žalobkyne predávala záujemcom väčšie množstvo týchto liekov, v jednom prípade až 99 balení, a navyše za vyššiu cenu, než bola bežná. Podľa štátnej zástupkyne tiež predávala bez predpisu kodeín.

Lieky vraj zákazníkom prenášala v nepriehľadných taškách alebo v čase, keď v predajni nikto nebol. Podľa súdu bolo zrejmé, že si ich títo ľudia nekupujú na liečenie chrípky. Uznal preto ženu vinnou z pomoci pri nedovolenej výrobe a inom nakladaní s omamnými a psychotropnými látkami a jedmi. "Zohľadnili sme dobu páchania, väčší rozsah, počet prípadov a celkové množstvo látky, ktorá bola alebo mala byť vyrobená z liekov, ktoré boli predané," uviedol sudca Ladislav Koudelka.

Ženu podľa neho usvedčili záznamy z priemyselných kamier, výpovede svedkov, záznamy na pokladni a kniha, do ktorej zamestnanci zapisovali svoje príchody a odchody. "Prakticky v celom súhrne týchto dôkazov vyplývalo, že čin obžalovaná spáchala," dodal Koudelka.

Obžaloba navrhovala podmienku a zákaz činnosti. Rozsudok ale nakoniec vyznel prísnejšie. Palásková s tým nesúhlasí a tvrdí, že je nevinná. Podotkla, že lekáreň za mesiac obslúži 12 tisíc zákazníkov a rozoznať zámer ľudí stojacich v radoch podľa nej nie je možné. Zneužitie liekov však ľutuje. "Mám záujem na tom, aby sa drogy nešírili," vyhlásila Palásková v záverečnej reči.

Jej advokát na súde tvrdil, že jeho klientka nespáchala trestný čin, maximálne tak porušila pracovnú disciplínu. Nedodržala totiž pokyn majiteľa prevádzkarne nepredávať naraz viac ako tri balenia týchto liekov. "Lekáreň je obchod a ako obchod sa tiež musí správať," podotkol advokát k námietke, že obžalovaná predávala lieky vo veľkom.

Žalobkyňa Nina Brožová si myslí, že ide o prelomový rozsudok vzhľadom k novému trestnému zákonníku, ktorý oproti predchádzajúcej platnej norme zavádza niektoré nové pojmy. "Pretože je fakt, že nikde zákonodarca nedefinoval, čo je to trestná činnosť páchaná vo väčšom rozsahu, vo veľkom rozsahu a podobne, budú musieť tieto pojmy najprv vytvoriť súdu judikatúrou. Bude zaujímavé, ako sa k tomu postaví krajský súd, či to množstvo zoberie ako značný rozsah, alebo nevezme, "uviedla. Myslí si však, že krajský súd dnešný verdikt najskôr zruší. "Obávam sa, že výška trestu neobstojí vzhľadom na to, že samotní výrobcovia nedostali tak vysoký trest ako tá lekárnička," podotkla Brožová.

Lekáreň v kladenskom Tescu bola podľa polície vyhľadávaným miestom narkomanov najmenej rok. Podľa svedkov si tam jazdili pre lieky nielen ľudia z Kladna, ale aj z Prahy a okolia. Pôvodne boli stíhané dve lekárničky, jedna ale medzitým zomrela.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu