Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

KYBERÚTOK v Bielorusku: Hackeri sa dostali k tajným informáciám! Štátnej tajnej službe donášali aj Česi

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MINSK – Len prednedávnom sa podarilo hackerom v Bielorusku dostať k citlivým informáciám, ktoré zhromažďovala štátna tajná služba v databáze takmer desať rokov. Niektoré z nich sa týkajú vládnych rozhodnutí. Bieloruskej štátnej službe donášali cudzinci z rôznych európskych krajín.

archívne video

Miera latentného nebezpečenstva kybernetických útokov je veľmi vysoká (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Koncom apríla tohto roku sa podarilo skupine hackerov z Bieloruska, ktorí si hovoria "Cyber Partyzanci", získať prístup do databázy, kde mala bieloruská Štátna bezpečnostná služba (KGB) uložené citlivé údaje za takmer dekádu. Poľské Wiadomości s odvolaním sa na Dziennik Gazeta Prawna informujú, že v databáze bolo zhruba 40-tisíc správ, pričom najstaršie pochádzali ešte z roku 2014. 

Opozícia a KGB 

Veľká skupina informácii mala pochádzať od jedincov údajne s duševnou poruchou, ktorí sa zaoberali rôznymi konšpiráciami v celosvetovom meradle. Ďalšie sa týkali informácií o trestných činoch a požiadaviek na štátne silové zložky. Podľa bývalých členov bieloruskej KGB, ktorí dnes zhodou okolností pracujú pre opozičnú BelPol, sa len zhruba päť percent všetkých výpovedí v databáze týkalo politickej činnosti, protivládnej aktivity a cezhraničných vzťahov.

"Autormi týchto správ neboli len Bielorusi, ale aj Litovčania, Nemci, Ukrajinci a Poliaci," zdôrazňuje Dzennik Gazeta Prawna. The Moscow Times uvádza aj dobrovoľnú spoluprácu z Ruska, Portugalska, Bulharska, Švédska, Českej republiky či Izraela.

Výpovede v databáze

Agniezska I. mala napríklad bieloruské KGB informovať o spolucestujúcich v autobuse, ktorí chceli poskytnúť Američanom informácie o Bielorusku. "Mám rada túto krajinu a nechcem, aby jej niekto ubližoval," vyjadrila sa.

Bola tu aj výpoveď o riaditeľovi poľskej spoločnosti, ktorý mal v kancelárii karikatúru bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka a rôzne opozičné symboly. Spoločnosť má pritom silné väzby na Bielorusko. 

KYBERÚTOK v Bielorusku: Hackeri
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Databáza podľa The Moscow Times obsahuje výzvu Pavla Beljutina, člena strany Narodnaja Gramada, ktorý napísal výpoveď proti Mikalaiovi Autukhovičovi. Toho následne zadržali bieloruské bezpečnostné sily a s ďalšími 11-timi osobami ich obvinili z "velezrady" a "teroristického činu". Súd odsúdil Autukhoviča na 25 rokov väzenia.

V marci 2017 bezpečnostné zložky zadržali 35 osôb, medzi ktorými boli bývalí vojenskí pracovníci a zamestnanci ministerstva pre mimoriadne situácie. Skonfiškovali im ručné zbrane a strelivo. Výpoveď napísal pre bieloruskú KGB nemecký občan s bieloruskými koreňmi.

Opozícia sa bráni 

Ďalší člen opozície Stanisław Łupanosau, ktorý v minulosti pracoval ako policajt, povedal, že pokiaľ by niekto poslal konkrétne informácie o zapojení nejakej osoby do opozičných aktivít, mohlo by to tejto osobe spôsobiť vážne problémy. "Keď chce tajný agent niečo nahlásiť, kontaktuje zodpovednú osobu. Nepodáva hlásenia bezpečnostnej službe," snažil sa vysvetliť. Stránka bieloruskej KGB je po kybernetickom útoku hackerov už dva mesiace nedostupná.
 

Viac o téme: HackeriDonášanieútok BieloruskoKGBŠtátna tajná službaCyberpartisansCyber Partyzanci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu