Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Hrozba pre ľudstvo: Vedci objavili nový kmeň koronavírusu FLiRT! U nakazených spôsobuje vyššiu úmrtnosť

Nový kmeň koronavírusu FLiRT spôsobuje vyššiu úmrtnosť Zobraziť galériu (2)
Nový kmeň koronavírusu FLiRT spôsobuje vyššiu úmrtnosť (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN – Britské ostrovy zaznamenali nemilé zistenie, a síce, že vo vzduchu sa objavila ďalšia mutácia koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý pred niekoľkými rokmi zastavil život na celej Zemi. Počas najväčšej vlny pandémie umierali ľudia na dennej báze. Nový variant podľa vedcov spôsobuje tiež vysokú úmrtnosť.

archívne video

Minister zdravotníctva Michal Palkovič o nových vakcínach proti koronavírusu (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Vo Veľkej Británii zaznamenali v posledných týždňoch výrazný nárast počtu pacientov, ktorí sú nakazení koronavírusom. Podľa viacerých odborníkov z vedeckej obce ide o nový kmeň SARS-Cov-2, ktorý dostal odborný názov FLiRT. Daily Star informuje, že na britských ostrovoch narástol počet prípadov covidu o takmer 16 percent, pričom k dňu 19. apríla došlo k nárastu o celých 12 percent. Týždenná báza nových prípadov sa momentálne pohybuje na čísle 109. 

Mutácie aj v USA

V USA prešiel tento vírus ďalšou mutáciou a pod názvom FLiRT KP 2 zapríčinil v súčasnosti 25 percent z celkového počtu nakazených. KP.1.1 je na úrovni 7,5 percenta nakazených s pozitívnymi testami na koronavírus. 

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) vydalo varovanie: "Vírusy sa neustále menia a dochádza k ich mutácií, pričom niekedy je výsledkom nový variant vírusu. Niektoré zmeny a mutácie umožňujú ľahšie šírenie a väčšiu odolnosť voči liečbe a vakcínam. Čím dlhšie mutuje a vyvíja sa, tým viac je pre ľudský organizmus nebezpečnejší."

Varovanie 

Doktro Eric Topol, výkonný viceprezident spoločnosti Scripps Research, ktorý je oboznámený s kmeňmi FLiRT, tvrdí, že čochvíľa nás čaká "veľký nárast" počtu nových prípadov. Symptómy pritom zostávajú viacmenej rovnaké, ako pri prvom variante koronavírusu, a teda príznaky podobné chrípke, strata čuchu, malátnosť, kašeľ, zvýšená teplota, dýchavičnosť a v niektorých prípadoch aj dávenie či riedka stolica. 

Hrozba pre ľudstvo: Vedci
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

National Health Service (NHS) Britom radí, že pokiaľ dostanú covid, mali by zostať doma. "Keď niekto s covidom dýcha, hovorí, kašle alebo kýcha, uvoľňuje malé kvapôčky vírusu do ovzdušia," vysvetlili lekári. 

Viac o téme: VariantZdravotníctvoVarovaniePandémiaKmeňUSAVeľká BritániaNHSKoronavírusCovidCDCFLiRT
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu