Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Lieky sa na Slovensku predávali predražene

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Výrobcovia a dodávatelia liekov ponúkali v minulosti na Slovensku svoje výrobky asi o desať percent drahšie, než bolo opodstatnené. Pred novinármi to dnes vyhlásili predstavitelia ministerstiev zdravotníctva a financií. Napriek tomu, že v tomto roku museli farmaceutické spoločnosti súhlasiť s poklesom cien liečiv, takmer všetky na slovenskom trhu ostali, tvrdia ministerstvá.

Zisky farmaceutických firiem podľa ministerstiev v predchádzajúcom období rástli aj preto, že pri určovaní cien nedostatočne zohľadňovali posilňovanie slovenskej meny v minulých rokoch. Hoci sa väčšina liekov na Slovensko dováža, na rozdiel od iných tovarov sa podľa poradcu ministra financií Martina Filka ich hodnota v korunách nemenila. "Ceny zostávali rovnaké," dodal.

Ministerstvo zdravotníctva reagovalo na silnejúci kurz koruny v predchádzajúcich rokoch plošným znížením cien liečiv a neskôr aj takzvaným referencovaním. Konečnú sumu, ktorú za liek zaplatia zdravotné poisťovne a pacienti, určuje od apríla priemer zo šiestich najnižších cien za daný liek v štátoch EÚ. Napriek tomu, že od októbra budú platiť pre určovanie cien ešte tvrdšie podmienky, väčšina farmaceutov ich podľa zástupcov ministerstiev prijala.

Z verejných zdrojov by sa mala v tomto roku použiť na nákup liekov podľa skorších odhadov viac než miliarda eur (vyše 30 miliárd korún), čo je asi tretina z celkových výdavkov slovenského zdravotníctva.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu