Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Policajná razia v kláštore pre sexuálny škandál

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: TASR)

MNÍCHOV - Vyšetrovatelia mníchovského štátneho zastupiteľstva urobili v utorok raziu v bavorskom benediktínskom kláštore Ettal v súvislosti so škandálom okolo sexuálneho zneužívania detí v katolíckej cirkvi.

Podľa agentúry DPA ide asi o prvú raziu v kláštore v povojnových dejinách Nemecka. Úrady podozrievajú benediktínov, že pohlavne zneužívali svojich žiakov. V tejto súvislosti už suspendovali troch mníchov z iného benediktínskeho kláštora Wechselburg v susednom Sasku. Podozrievajú ich práve zo sexuálnych deliktov, keď pôsobili v kláštore, kde prebehla razia.

DPA označila policajný zásah v prestížnom internátnom zariadení za doterajšie dno aféry so sexuálnym zneužívaním na katolíckych školách. Prvé prípady vyplávali na povrch koncom januára na berlínskom jezuitskom gymnáziu Canisius-Kolleg. Postupne sa prihlásilo takmer 150 údajných obetí z rôznych cirkevných škôl po celom Nemecku.

Mníchovské arcibiskupstvo priznalo aj iný prípad zneužívania na fare v tomto bavorskom meste. Medzi rokmi 2002 a 2003 mal duchovný zo zahraničia niekoľkokrát zneužiť dievča (13). Dve ďalšie dievčatá dopadli podobne potom, ako ho preložili na faru do mesta Fürstenfeldbruck, kde už mal zakázanú prácu s mládežou. Cudzinec sa údajne medzitým vrátil do vlasti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu