Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kreslová mala kontakty s ŠtB, aj tak dostala previerku NBÚ

Mária Kreslová
Mária Kreslová

BRATISLAVA - Riaditeľka slovenských väzníc Mária Kreslová mohla za komunistického režimu vedome spolupracovať s vojenskou kontrarozviedkou, ktorá bola súčasťou ŠtB. Podľa denníka Sme to vyplýva z dokumentov pražského Archívu bezpečnostných zložiek. Napriek tomu riaditeľka väzníc získala v roku 2007 previerku Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), ktorá jej umožňuje oboznamovať sa s dôvernými informáciami, napísal denník. Kreslová tvrdila, že s kontrarozviedkou nespolupracovala.

Kreslovú kontrarozviedka podľa denníka zaevidovala v roku 1985 ako kandidáta spolupráce, čo nemuselo znamenať vedomú kolaboráciu. Podľa archívov však viackrát podala informácie o profesionálnom vojakovi z Nitry. Kontakty s ňou potom kontrarozviedka prerušila, dôvodom podľa Sme boli jej problémy s alkoholom.

Kreslovú, pôvodným povolaním psychologičku, vymenoval do funkcie generálnej riaditeľky Zboru väzenskej a justičnej stráže nominant vládnej ĽS-HZDS, minister spravodlivosti Štefan Harabin. Najmenšia koaličná strana bývalého premiéra Vladimíra Mečiara presadila do funkcie aj šéfa NBÚ Františka Blanárika. Vedomá spolupráca s komunistickou tajnou službou je prekážkou na získanie previerky.

"Všetky úvahy o mojom živote, alkohole a podobne sú iba primitívnou pomstou prepustených príslušníkov," reagovala pre Sme Kreslová. NBÚ sa k previerke pre riaditeľku väzníc podrobnejšie vyjadriť nechcel a vysvetľoval to tým, že bezpečnostný spis je utajovanou skutočnosťou. Samotného Blanárika v minulosti obviňovali z aktívnej spolupráce s vojenskou kontrarozviedkou, čo však popieral.

Sme poznamenalo, že Kreslová v súčasnosti čelí viacerým trestným oznámeniam pre údajne netransparentné udeľovanie zákaziek. Podľa denníka sa napríklad vlani počas futbalového turnaja väzenských organizácií z celej Európy konala recepcia za takmer 3000 eur (približne 90.000 Sk) v reštaurácii jej dcéry. Prezident Ivan Gašparovič vlani odmietol Kreslovú vymenovať za generála.

Šéfka väzníc odmietla aj tieto obvinenia ako "krivé a vymyslené". Pochádzajú podľa nej od prepustených príslušníkov zboru, ktorí museli sami odísť pre podozrenia z netransparentných tendrov. Meno si chce Kreslová očistiť údajne aj súdnou cestou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu